Kenapa ada orang jenis yang attention seeker?

Kenapa ada orang jenis yang attention seeker?
Biasanya benda ni dari kecik atau dari persekitaran kehidupan dia sendiri. Kalaulah dengan menjadi seorang attention seeker dia dapat apa yang nak dia nak sejak kecil lagi, maka tak peliklah kalau sekarang pun masih jenis yang attention seeker jugak.



Actually aku tak ada banyak nak cerita pasal ni. Tapi aku just nak share video Aiman Azlan pasal attention seeker ni. Best jugak video2 dia. Aku biasa tengok video dia kat fb je sebab senang lalu newsfeed. Yang menarik dalam video ni pada aku pasal tantrum seorang budak.

Kenapa bila budak tantrum(mood frust, maybe menangis) baru parents nak bagi apa yang bayi tu nak? Bila buat macam ni selalu, budak tu mungkin dah letak dalam mindset yang  itulah cara dia nak dapatkan sesuatu.


REVERSE THE SITUATION

So...
Kenapa tak reverse the situation?
Contohnya tak begitu melayan dan bagi apa yang budak tu nak semasa dia tantrum. Tapi bagi dia apa dia nak bila dia berkelakuan baik kat rumah orang dan sebagainya. Mungkin bila buat macam ni, cara sesorang itu seek attention akan jadi lebih positif, bukan dengan cara yang 'annoying'.
Which is make sense jugak pada aku apa yang Aiman Azlan sampaikan ni...

Ok la disebabkan aku tengah takde content sendiri sekarang ni, so aku share video orang lain je la ya. Haha....

Ok, korang layan je la video ni:




Selamat Hari Raya guys!
Salam.



Baca lagi:

Peringatan untuk 10 malam terakhir

Assalamualaikum guys,

Disebabkan kita dah dalam 10 malam terakhir, aku just post semula entri berkenaan lailatul qadr yang aku pernah post sebelum ni. Malas kan aku? post balik je. Haha..

Ni aku dapat dari group whatsapp aku, dan aku rasa sangat berguna tips2 ni. Sebelum tu, aku rasa aku kena bagi ayat quran sikit...baru korang akan menghayati cerita seterusnya. Nah ni:

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ *
 وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ *

 لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ *

 تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ *

 سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ *

1) Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Qur’an) pada malam kemuliaan (Lailatul Qadr). 
2) Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan (Lailatul Qadr) itu? 
3) Malam kemuliaan itu (Lailatul Qadr) lebih baik dari seribu bulan. 
4) Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Rabbnya untuk mengatur segala urusan.
5) Malam itu penuh kesejahteraan sampai terbit fajar”. (Al-Qadr: 1-5) 

Nampak tak apa isimewanya malam lailatul qadr ni? Malam lailatul qadr ni lebih baik dari seribu bulan. Seribu bulan tu lebih kurang dalam 83 tahun la(1000/12 =83.333333). Lama jugak sebenarnya 83 tahun tu. Belum tentu kita boleh hidup selama tu.... Jadi, kiranya kalau korang buat baik, beribadah pada malam lailatul qadar ni amalan pada malam tu adalah lebih baik dari amalan yang sama pada hari biasa selama 1000 bulan.

Ni juga bermaksud lebih baik kalau korang dapat bertemu dengan malam lailatul qadar ni berbanding korang dapat hidup selama 83 tahun tapi tak pernah merasai nikmat malam lailatul qadar. Kalau korang nak tahu lagi kelebihan malam lailatul qadar ni, korang boleh baca kat sini: Keistimewaan 10 malam terakhir


Ok...sekarang baru la aku nak kongsikan apa yang aku nak kongsikan pada awalnya tadi. Tapi, tips ni dalam english. Aku nak translate melayu nanti tak berapa sampai pulak kang nanti isinya tu.....campur dengan aku malas lagi. Maka, aku share je la dalam english benda ni:

Sumber gambar


Powerful Tips for the Last 10 Nights

1. Do not let your 'performance' until now affect your last 10 days. The moment of forgiveness could be today or anytime in the coming days! It is not all lost! If you sincerely wish it could have been better - Chin up and get ready to make it your best yet! Start with a positive, sincere intention!

2. Today, take a little time to read the Tafseer of Surah al-Qadr to understand what actually happens this night! You will feel its power & greatness so much more!

Sumber gambar
3. Do not wait for the 27th Night to give it your "all". The entire last 10 days should be your target. Stay up each night! Would you want to miss Laylatul Qadr even "by chance"?

4. Do not fall into any innovations/celebrations any masjid or culture might try to promote. Follow the Sunnah! The Prophet (sallAllahu 'alaihi wa sallam) guided us simply: "Whoever stays up and prays on Laylat al-Qadr out of faith and in the hope of reward, his previous sins will be forgiven.”

5. Memorize and keep asking the dua' taught by Rasulullah (sallAllahu 'alaihi wa sallam): Allaahumma innaka ‘afuwwun tuhibb al-‘afwa fa’affu ‘anni (O Allaah, You are forgiving and You love forgiveness, so forgive me).
Sumber gambar
6. Prepare a short dua' list. Remember this is as awesome as it ever gets for a servant of Allah! The Night of Qadr, of Destiny! Consciously pick each and everything you crucially wish for in this dunya, in your deen, family, and in your aakhirah! Don't forget to include the brothers and sisters around the world who are suffering and in grief!

7. Take brief naps during the day, if possible. Keep your stomach light and sleep as soon as you have prayed 'isha. Do not delay! After a brief nap, refresh yourself and get. ready for worship.
8. Don't neglect your family! Rasulullah made it a point to wake up his wives throughout these nights! And yes, your children are not too young to stay up some part of the night - if they can be allowed to play video games or watch TV, they can be inspired to be up atleast for sometime! Prepare them, make them excited, plan some activities for them to do!
Sumber gambar
9. Look the Part: The way we dress and prepare.has a big effect on our psychology. Wear your best, perfume yourself, and feel the energy!

10. Choose a spot, whether in the Masjid or in your home, where you can have peace and solitude. Keep your mushaf, praying mat, and water at hand so that you are not distracted by constantly getting up for this or that.

11. IMP: This is not the night to tweet pics or update FB statuses about how amazing the night is and how you are feeling & worshipping Allah! Let that be a secret between you & your Rabb! So switch off those phones, wifi, laptops and computers. Disconnect with the world, and connect with al-'Afuww!

12. If you find yourself feeling sleepy, vary your acts of worship. Alternate between qiyaam, heartfelt dua'a, reading the Qur'an. Do not spend the night listening to lectures or recitations. Or do it only for a short while when you feel the sleep coming on!
Sumber gambar
13. Patience is the Key: The last 10 days might be tiring. You might still have work or school. This is the time to bear all that hardship, and keep firm sabr. Think how Allah has blessed you with this tremendous opportunity that might NEVER come again in your life again. If you knew for sure that this was your last Ramadan , if you knew certainly that Jannah was up for grabs, wouldn't you sprint for it no matter what it takes?

14. This is most important: Keep husn adh-dhann bi Allah (good expectations from Allah). When you ask, remember you are asking the Most Generous King. If you hope for the best, He will give you the best. Don't hold back. Trust in Him, pour out your heart in front of Him, and let no doubt, no barrier, no evil thoughts keep you away from ar-
Rahman, ar-Raheem!

Allahumma ballighna layl atal qadr.

Powerful Tips for the Last 10 Nights - by Sheikh Tawfique Chowdhury 


Aku harap entri ni bermanfaat kepada kita semua. Semoga Allah menerima amalan kita di bulan ramadhan ni serta diberi keberkatan dalam hidup kita. Selamat menunaikan ibadah puasa dengan sebaik-baiknya. Assalamualaikum.

Kenapa perempuan sibuk nak ada income sendiri? Perlu ke?

Korang rasa perempuan sekarang perlu ke ada income sendiri?
Kalau aku cakap statement "Perempuan sekarang kena ada income sendiri, untuk menjamin hidup kalau dapat lelaki tak berguna" ni statement yang salah, mesti korang yang perempuan tak puas hati kan?




Pada aku idea untuk perempuan ada income sendiri tu tak salah. 
Tapi aku tak setuju dengan ayat seterusnya.
Kenapa dah letak dalam mindset sesuatu perkara buruk yang belum tentu jadi lagi?
Kenapa nak kena ada pemikiran negatif juga dalam ayat tersebut?




KENAPA PERLU ADA MINDSET NEGATIF?

Takde masalah pun kalau perempuan nak bekerja untuk cari income sendiri.
Tapi bila dalam kepala dah ada mindset yang "Aku bekerja ni sebagai backup, takut-takut aku kena tinggal nanti..", membuatkan kepercayaan korang terhadap pasangan tu makin rendah.
Menunjukkan juga korang tak percaya sepenuhnya pada rezeki.

Eh, kenapa tak percaya pada rezeki pulak kan?
Ye la.. ayat tersebut menampakkan seolah-olah korang terlalu percaya dengan asbab korang bekerjalah korang boleh survive di kemudian hari nanti. Padahal rezeki Allah yang beri. 

Rezeki kesihatan Allah bagi. 
Rezeki kebahagiaan Allah bagi.
Rezeki cukup makan dan pakaian Allah bagi.
Rezeki pekerjaan Allah bagi.

Percayalah... rezeki korang, pasangan, anak2, dan keluarga korang semua Allah dah tentukan. Tinggal kita usaha dan doa yang baik2 sahaja.

Pada aku tak adil untuk ada fikiran negatif terhadap pasangan yang dia akan tinggalkan korang suatu hari nanti padahal dia tak pernah lagi buat masalah sepanjang korang kenal dia.


YANG PENTING NIAT...

Tak salah untuk perempuan bekerja atau ada income sendiri. Tapi niatkan lah cari income tu atas perkara2 macam ni:

1. Niat nak bantu keluarga
2. Niat nak berkhidmat kepada orang lain
3. Niat nak kongsi pengetahuan dan kemahiran
4. Niat mengelakkan masa lapang terbuang dengan sia2 kalau tak bekerja.
5. Niat mencari ilmu dan pengalaman
6. Niat mempraktikkan ilmu yang telah dipelajari

*kalau korang isteri still kena minta izin suami dulu kalau nak bekerja. Kalau suami tak izinkan, tapi korang nak jana pendapatan sendiri jugak, silalah buat bisnes online.

Apa-apapun, macam mana sibuknya korang menjana pendapatan dan mengumpul harta sekalipun, janganlah  sampai jadi terlalu berdikari bila dah bersuami macam ayat kat bawah ni:




KENAPA PEREMPUAN TAK BOLEH INDEPENDENT SANGAT BILA DAH BERKAHWIN?

Bila korang rasa korang boleh buat semua benda, korang akan mula rasa tak perlukan siapa2. Korang akan mula pandang rendah pada pasangan. Korang akan mula lupa Tuhan yang selama ni bagi rezeki kat korang. Korang rasa apa yang korang ada ni adalah usaha korang semata-mata. Kena ingat apa yang korang ada sekarang ni Allah boleh tarik bila2 masa je dia nak.

Kalau korang dah ada rumah sendiri, Allah boleh tarik je dengan berlakunya kebakaran rumah.
Kalau korang sedang ada income yang masyuk, Allah boleh tarik je dengan ujian kesakitan sehingga tak mampu bekerja. So elakkan dari jadi terlalu independent sampai ke tahap ini.

Akhir sekali, cuba banyakkan berfikir positif terhadap sesuatu berbanding terpengaruh dengan fikiran negatif ramai orang zaman sekarang ni. Bila kita berfikir positif, kita akan menarik benda2 positif je dalam hidup kita. Hidup pun akan lebih tenang. Serius.

Ok ada perempuan yang triggered ke dengan post aku ni?  @_@
Salam Ramadhan guys!

Senangnya nak register i-akaun epf online sekarang...

Aku sebenarnya dah lama nak register i akaun epf online ni. Tapi disebabkan perangai diri yg suka melengahkan masa, sampai kesudah tak buat-buat. So semalam aku ingat nak print statement epf je kat cimb. Sekali cimb punya machine epf tu diorang dah update baru kot....

Dashboard epf i akaun online
Letak je ic dan thumbprint kat situ for the first time...., terus dia registerkan i akaun epf online untuk korang. Simple dan mudah. Thanks la akak cimb tu tolong aku semalam. Kalau tak mungkin blur jugak aku...

Korang mesti ada yang masih tak buat lagi kan i akaun epf online ni? Takyah tipu la... padahal dah bertahun2 kerja sampai simpanan dalam epf pun tak tahu sebab tak tahu update terkini. Sebab tu kena ada i akaun epf online ni. Senang nak check. Nak buat urusan apa2 pun senang. Biasa kalau nak beli rumah atau nak buat pinjaman ke memang statement epf ni antara benda penting yang akan diminta la...

Contoh summary epf statement. Dividen kosong sebab ini summary tahun 2019

So ni aku bagitahu cara paling mudah nak register i akaun epf online tanpa perlu pergi kiosk atau kaunter epf.


CARA MUDAH REGISTER I-AKAUN EPF ONLINE

  1. Korang pergi cimb terdekat yang ada epf machine tu. Then masukkan ic korang.
  2. Lepas tu nanti buat thumbprint dan register no phone korang. Lepas tu settle.
  3. Nanti machine akan print satu kertas mention i-akaun epf online korang dah register dan password sementara akan terus masuk dalam sms kat phone.
  4. So kalau korang nak print statement epf direct, korang masukkan je lagi sekali ic. Then pilih nak print statement tahun bila.
  5. Thumbprint lagi sekali then print je. Settle. Dah ada statement hardcopy epf.
  6. Ok lepas tu korang pergi balik rumah bukak laptop/pc korang.
  7. Pergi website i akaun epf ahli dan masukkan id dan password sementara.
  8. Biasanya id adalah no ahli kwsp korang. Password sementara pulak tadi dia dah hantar sms kat phone.
  9. So korang masukkan je id dan password tu. Nanti akan kena tukar password baru jugak. Id pun boleh tukar mengikut citarasa korang.
  10. Done. So korang dah boleh check statement online dah lepas ni. Just pergi website epf je dan pilih i-akaun ahli.
  11. Statement epf boleh tengok, calculator nak kira berapa anggaran simpanan korang di hari tua pun ada.
  12. Korang boleh tengok berapa dividen tahun lepas. Boleh jugak tengok akaun epf korang jenis konvensional atau jenis shariah.
  13. Yang aku suka interface epf dah makin lawa pulak hari ni. Makin moden.

KALKULATOR SIMPANAN PERSARAAN 

Contoh caculator retirement. Tengok aku punya basic saving tu pun tak cecah lagi.
So kira gaji aku tak cukup lagi untuk dapat simpanan persaraan yang ideal.

STATUS SIMPANAN EPF SHARIAH ATAU KONVENSIONAL

Boleh pergi kaunter EPF untuk apply simpanan EPF shariah

LAIN-LAIN PERKHIDMATAN EPF SECARA ONLINE

Ada beberapa lagi perkhidmatan lain yang korang boleh buat online je..

JUMLAH PENGELUARAN EPF YANG LAYAK DIGUNAKAN

Boleh guna duit EPF untuk tujuan seperti perkara2 di atas. Amaun yang layak digunakan pun ada.
Cuma untuk haji tu boleh keluarkan untuk cover belanja asas sahaja.  

So tu je lah aku nak share. Mungkin korang ada yang dah tahu kot pasal ni. Tapi aku rasa macam benda baru untuk aku, so aku share. Sebab sebelum ni machine epf tu yang aku tahu cuma boleh print statement je. Rupa- rupanya dah boleh register untuk i akaun epf online sekali sekarang. Padahal pagi semalam tu aku dah plan nak call epf dah untuk register. Siap buat alarm lagi. Haha... Tak sangka Allah mudahkan urusan aku dapat settlekan benda ni kat bank je. Alhamdulillah...

Selamat menyambut nuzul quran guys!
Salam Ramadhan..

* Rasa macam simpanan epf aku tak banyak pulak. Korang rasa benda yang sama ke eh?


Baca lagi:





Kenapa seorang Peaceful Phlegmatic susah nak ngam dengan seorang Powerful Choleric?

Semenjak aku terpaksa move on tempoh hari, aku buat something yang dah lama sangat aku tak buat.
Nak tahu apa? Pergi library. Serius lama dah kot aku tak pergi library dan baca buku sebelum ni.
Aku pergi library yang dekat dengan rumah aku je. Memang hambar teruk. Aku masuk library tengok siapa yang ada. Yang ada cuma family bawak anak2 diorang baca buku. Yang sebaya aku macam takde je. Kalau ada pun sorang je kot, aku tak ingat.... Segan kot awal2 nak masuk. Rasa macam masuk library budak2 pulak. Tapi nak ilmu punya pasal kan. Aku redahkan aje. Huhu.. bajet betul..

Then aku pergi la mencari buku apa nak dibaca. Aku belek2 semua rak, rasa macam semua buku tak menarik. Haha.. Sampai la aku ternampak satu buku tajuk 'Personality Plus'. Aku tertarik sebab dia punya tagline "How to understand others by understand yourself" Memang kena sangat la dengan feeling aku time tu..

Aku belek2 cari ayat2 menarik dalam buku tu dulu. Bila aku ternampak perkataan 'introvert', dan 'extrovert' terus aku triggered untuk baca buku tu. Haha.. Sebab memang aku suka baca benda2 pasal personaliti orang kot.. Maklumlah kadang2 aku nak explain kat orang aku jenis yang macam mana pun payah. So buku2 macam ni banyak membantu aku kenal diri aku lagi..


So ada 4 jenis perangai yang diceritakan dalam buku ni. Semuanya menarik. Tapi of course la yang paling menarik sekali perangai yang ada relate dengan diri aku. Haha.. Saat itu baru aku tahu tentang 4 jenis perangai seseoarang iaitu :

1) Popular Sanguine
[peramah, friendly, happy go lucky, extrovert, bercakap dulu tanpa berfikir masak2, spontan dan pandai meriahkan suasana]

2) Powerful Choleric
[leader semulajadi, kurang sabar, nak cepat, bijak buat keputusan, sentiasa rasa diri betul, extrovert]

3) Perfect Melancholic
[suka analisis, perlu byk input sebelum buat keputusan, introvert, perfectionist]

4) Peaceful Phlegmatic
[tenang, sabar, senang terima pendapat orang lain, bersikap 'boleh la..' pada banyak benda, kurang inisiatif, selalu selesa di comfort zone, sentiasa elak konflik, introvert]


Kat internet pun ada orang sediakan test nak tahu kita jenis yang mana. Contohnya macam kat website openphyschometrics.org ni. Dalam buku Personality Plus yang aku baca tu pun ada jugak test dia. Tapi kena conteng buku tu la.. Kalau library punya buku tak dapat la nak buat.


TAK PERLU BUAT TEST PUN UNTUK AKU..

So aku tanpa buat test pun aku dah tahu aku yang mana bila aku baca buku ni. Akan ada part2 yang akan menarik minat korang untuk terus baca sebab ia menceritakan tentang diri korang siapa sebenarnya. Walaupun ada 4 jenis perangai ni, dia boleh jadi mix based on percentage. Kalau aku ni orangnya jenis yang dominan Peaceful Phlegmatic dan ada sikit Perfect Melancholic.

Yang aku tahu kalau orang yang dominan Peaceful Phlegmatic ni memang susah nak ngam dengan orang Powerful Choleric. 

Jadi siapa dia Peaceful Phlegmatic? Dan siapa dia Powerful Choleric? 
Kenapa diorang susah nak ngam ?


Peaceful Phlegmatic
- Introvert
- Mungkin seorang yang pemalu
- Kadang dianggap 'submissive' atau selalu menurut perintah
- Sering mengelak daripada berlaku sebarang konflik
- Suka kalau orang lain happy sentiasa
- Sukakan kedamaian dan seorang yang tenang/penyabar
- Tak perlukan populariti asalkan ada balance life dan peaceful life.
- Tak suka melanggar perintah/break the rules
- Selalu ambil pandangan orang lain sebelum buat keputusan. 
- Selalu dianggap sebagai seorang follower.
- Lambat buat keputusan kerana sentiasa ambil kira semua benda
- Selalu rasa selesa dengan keadaan sedia ada (always in a comfort zone)
- Dianggap pemalas kerana kurang effort untuk majukan diri
- Susah nak initiate untuk volunteer lakukan sesuatu
- Kurang keinginan untuk 'menang' tapi lebih pentingkan keamanan

Powerful Choleric
- Extrovert
- Kurang sabar dan cepat marah
- Inginkan sesuatu disempurnakan dengan cepat
- Sangat berdikari
- Tinggi keyakinan diri
- Bijak dan pantas buat keputusan
- Banyak idea dan bijak merancang
- Goal- oriented
- Seorang leader semulajadi dan sering mahu in charge berbanding menjadi subordinate.
- Tak mudah putus asa
- Jarang panik dalam keadaan kecemasan
- Kadang terlepas pandang small details kerana terlalu pantas buat keputusan
- Sentiasa rasa diri betul


Aku memang jarang nak argue atau bergaduh dengan orang. Apa2 pandangan orang lain memang selalu aku ambil kira. Aku tak kisah kalau aku tak menang dalam argument asalkan kedua2 pihak dapat cari kebenaran dan ketenangan di akhir perbalahan tersebut. Tapi disebabkan terlalu tenang jugak lah membuatkan aku sentiasa dalam keadaan rileks dan tak mencari cabaran. So korang boleh relate kan perangai aku ni dengan peaceful phlegmatic tu....

Kalau aku balik kampung ramai2, aku jarang volunteer untuk drive sebab aku tahu dah ada adik beradik aku lain yang boleh drive. Kalau terpaksa baru aku drive. So bila perangai aku macam ni, akan nampak seolah-olah aku ni memang jenis follower, bukan leader yang mana ada kurang bagus kat sini sebab aku lelaki.

quizony


PEACEFUL PHLEGMATIC VS POWERFUL CHOLERIC

Cuba kau bayangkan aku yang berperangai rileks2 dan tenang ni terpaksa berpasangan dengan seorang dominan Powerful Choleric yang tak sabar dan nak cepat. Pantang tengok orang bermalas-malasan (rileks2..) Memang powerful choleric akan jadi cepat marah la kat seorang Peaceful Phlegmatic macam aku ni. Lagi2 kalau dia tak pernah tahu pun pasal personality plus ni. Memang dia akan rasa aku ni seorang yg malas dan tak produktif la...

Tapi kadang2 Powerful Choleric ni penting jugak wujud di samping seorang Peaceful Phlegmatic. Sebab dia lah yg akan motivate dan push orang Peaceful Phlegmatic untuk keluar dari comfort zone. Sebab dia jenis yang goal oriented. Tapi tu kalau dia dah tahu pasal personality plus ni la.... kalau dia tak tahu...., makin down seorang Peaceful Phlegmatic jadinya bila asik kena kritik je dengan Powerful Choleric nanti....


BILA FAHAM PERSONALITI MASING-MASING SEMUANYA LEBIH MUDAH..

So pokok pangkalnya, kalau kita tak faham personatiti dominan masing2, memang susah kita nak adapt dengan cara orang lain berfikir. Kita takkan boleh buat semua orang lain berfikir sama macam kita fikir. Di tempat kerja ke, dalam keluarga ke, suami isteri ke... kalau faham pasal personaliti masing2, mesti akan jadi lebih mudah untuk communicate dan boleh kurangkan konflik. Memahami personaltiti orang lain juga adalah salah satu cara untuk mengetahui keserasian kita dengan seseorang.

Jadi kesimpulannya kalau korang nak kenal dengan seseorang tu, boleh la tanya dulu personaliti dia jenis yang mana. Kalau korang rasa tak boleh ngam dengan personaliti tu boleh la stop kenal awal2 untuk elakkan dari membuang masa.

So korang rasa personaliti korang yang mana?

pinterest


Baca lagi:




Korang nampak warna pink atau kelabu hijau/mint?

Benda tengah kecoh2 ni aku saje buka cerita. Korang dah tahu ke pasal kasut vans misteri ni? Adik beradik aku semua tak puas hati aku boleh nampak color pink /putih. Diorang tak boleh brain sebab diorang cuma boleh nampak kasut vans tu color kelabu /mint. Aku sekali pandang je terus nampak color pink. Aku pun tak boleh brain pada awalnya macam mana diorang boleh nampak color kelabu..



Tapi pagi tadi lepas aku bangun, aku tengok balik gambar ni. Eh... boleh pulak aku imagine dia warna grey /mint. So aku boleh imagine dua2 color. Kalau aku ubah angle pandangan aku dari tepi aku nampak pink /white. Kalau aku tengok direct dari tengah dan secara dekat aku boleh imagine kasut tu color grey /mint pulak...


KALAU NAMPAK DUA-DUA COLOR MACAM MANA?

Benda ni buat aku tertarik nak tahu sebab ada satu story tu dia explain kalau nampak color pink maksud dia korang dominan menggunakan otak kanan. Kalau nampak color kelabu tu maksudnya korang dominan menggunakan otak kiri. Kira malam tadi aku guna otak kanan la sebab nampak pink. Hari ni aku guna otak tengah2 pulak sebab nampak dua2 color. Haha....


Pada aku explanation ni macam tak tepat je... Biasa orang2 art, kidal dan jenis  kreatif je  yang guna otak kanan. Kalau macam aku yang tak berapa nak kreatif ni takkan la aku jenis otak kanan pulak hanya disebabkan aku nampak kasut ni pink. Sepatutnya aku dominan otak kiri.  Otak kiri lebih kepada skill analysis, bagus kat nombor dan logic. So, explanation pasal otak kanan otak kiri berkenaan kasut ni macam tak valid..


KENAPA ORANG LAIN NAMPAK COLOR LAIN?

Aku ada baca kat website2 lain. Yang aku percaya la kenapa lain orang lain warna yang dia nampak kat kasut vans ni.


1) Pengalaman
Seseorang yang dah pernah nampak kasut vans pink /putih akan mudah untuk nampak gambar kasut vans ni warna pink. Macam aku memang dah pernah nampak vans warna pink sebelum ni. Dan aku ada pengalaman buat dropship jual kasut sebelum ni. So kasut vans color pink ni dah biasa sangat aku tengok. So senang aku nak recall. Orang yang tak pernah atau sangat jarang nampak kasut vans pink ni yang mungkin akan nampak kasut ni warna kelabu.

2) Warna yang sama tapi pandangan seseorang berbeza
Color biru aku mungkin tak sama dengan color biru korang yang korang dah simpan dalam otak korang. So, kalau korang rasa color mint macam dalam gambar ni adalah mint, maka korang akan nampak kelabu. Dan kalau aku pulak aku rasa color mint korang tu adalah color putih maka aku akan nampak kasut pink /putih.

3) Tahap keinginan untuk  megembalikan seseuatu kepada asalnya
Ni berkait dengan point no 1. Kalau korang pernah tengok kasut vans color  pink sebelum ni, mungkin korang akan rasa gambar ni adalah kasut pink yang diambil dalam keadaan gelap dan kasut ni mungkin dah buruk sikit sebab color pink dia sedikit pudar. So korang punya level untuk imagine kasut ni dalam keadaan warna yang asal adalah tinggi(warna asal:pink). Tapi kalau korang tak pernah nampak kasut vans pink sebelum ni, korang mungkin terus rasa kelabu memang warna sebenar kasut ni dan kurang mengambil kira faktor cahaya tadi...


So ni la tiga penjelasan yang aku rasa ada logik akal sikit berbanding explanation pasal otak kanan otak kiri tu. So far aku masih tak jumpa sumber yang betul2 sahih tentang penjelasan pasal warna kasut ni. So kira ni latihan minda untuk korang je la. Jangan amik bulat2 apa yang aku explain dah la sebab takde kajian saintifik lagi yang dah dibuat pasal warna kasut ni..

So sebelum masuk ramadhan ni, aku saje la up satu post ni dulu. Mana la tahu kan ramadhan tahun ni  aku jadi rajin sangat beribadah ke sampai  blog ni pun aku lupa nanti camne nak guna. So korang baca je la entri2 kat blog ni ulang2. Hahaha...

Moga2 kita semua dapat menyempurnakan ibadah puasa dengan sebaiknya dan semoga Allah beri kita peluang beribadah di malam lailatul qadr nanti. Jangan lupa niat puasa esok pada malam ni guys. Seeloknya niat puasa sebulan terus pada malam ni supaya kalau terlupa niat di malam lain puasa kita masih sah insyallah. Amin..

Salam Ramadhan guys!

*so korang nampak kasut ni color pink/white atau grey/mint?



Baca lagi:



Perlu ke doa panjang umur?

Salam,
Korang rasa perlu ke kita doa panjang umur?
Umur yang panjang belum tentu menguntungkan.
Umur yang panjang boleh jadi untung, boleh jadi rugi.
Kalau umur makin panjang, tapi perkara maksiat pun makin banyak dilakukan, maka rugilah kita minta panjang umur hanya sebab nak menambah dosa dan maksiat.

Kalau umur makin panjang, tapi amalan soleh makin banyak, maka beruntunglah seseorang itu dikurnianakan umur panjang kerana makin banyak pahala yang diganjarkan.


UMUR ADALAH MODAL KEHIDUPAN

Umur ni boleh dikira sebagai modal.
Modal ni kau nak guna ke arah kebaikan atau ke arah keburukan?

Kalau guna ke arah kebaikan memang berbaloi la investment  yang dibuat dan hasilnya dapat dilihat saat kita meninggal nanti apabila kita dapat merasai nikmat syurga nanti.

Kalau guna ke arah keburukan memang akan menyesal la kita kerana mensia-siakan peluang yang telah diberikan. Rasa penyesalan akan lebih tinggi sesudah meninggal nanti kerana takde apa lagi yang boleh kita buat untuk patah balik ke masa lampau. 

Jadi, berdoalah supaya jika dipanjangkan umur kita, umur tersebut akan dipenuhi dengan manfaat dan kebaikan. Dan dijauhi daripada dosa dan maksiat.


NAK DOA MACAM MANA MASA BIRTHDAY?

Selalu Kadang2 kalau aku wish birthday pun (kalau aku rajin) aku akan doakan seseorang itu supaya dikurniakan umur yang bermanfaat sebab pada aku doakan 'semoga panjang umur' sahaja terlalu general dan masih ada possibility untuk umur yang panjang itu tak memberi kebaikan pada dia.

Salam jumaat.





Baca lagi:

Bos tak faham perkerja, pekerja tak faham bos

Salam,

Aku bosan2 aku baca confession ditulis oleh seorang bos terhadap pekerja. Luahan hati dia aku rasa  make sense je. Dia luahkan rasa serba salah bila dah ter'hire' member2 atau keluarga tapi diorang tak perform dan tak berdisiplin. So susah nak tegur. Jadilah kurang produktif the whole organization. Tapi komen2 semua dari pekerja pulak kecam balik bos ni katanya bos tak faham pekerja yang level bawah2 ni.

Executive Education

So, basically kalau kita tak try bayangkan diri kita berada kat tempat seseorang, memang susah la kita nak faham keadaan orang tersebut.
Kalau kita tak boleh cari sesuatu yang positif dari statement seseorang, memang kita akan sentiasa rasa diri betul dan kerap menyalahkan orang lain.

Antara luahan bos ni:
- Jangan melawan bos (bila kena tegur pasal kerja)
- Jangan bebas sangat bersuara (buat macam member2 dan tak respect bos)
- Jangan dengki dengan staff lain
- Jangan bodek bos (bos tak tak nak dengar macam mana kau buat kerja, yang penting siap)
- Bersyukur dengan apa yang ada
- Jangan bagi bos buat kerja staff
- Think like a boss (bukan fikir pasal sales semata, tapi kos untuk run company kena fikir jugak)

Bagi aku point2 dia utarakan ni valid.


CUBA UNTUK TERIMA TEGURAN...

- Kalau ditegur oleh bos disebabkan kesilapan kita buat kerja, tak perlulah melawan balik unless kita memang yakin bukan salah kita kerja tu tak settle. Sepatutnya reflect balik diri sendiri dan try improve hasil kerja tu.

- Kalau bos tu member korang, dekat office kena la maintain the professionalism. Jangan buat macam member2 kat kedai makan je. Kena hormat bos sendiri walaupun dia kawan kita dan sebaya dengan kita. Lagi2 kalau dia seorang bos yang berkaliber. Lagi la patut dihormati. Kalau bos tu concern dan selalu nak update progress kerja dari korang, kira dia ada dah ciri2 seorang bos. Aku pernah ada pengalaman ada bos yang jarang2 nak amik tahu dan concern pasal kerja staff. Ni kalau kau dapat bos macam ni lagi jammed. Kau datang kerja macam takde tujuan je... sebab takde orang kisah pun pasal kau dan kerja kau. So goal kau siapkan kerja untuk apa pun kau tak tahu..jangan tanya aku macam mana benda ni boleh jadi sebab ni special case.

- Salah untuk dengki dengan staff lain dengan cara menjatuhkan dia, tapi boleh untuk rasa iri hati dan berniat nak perform macam staff lain tersebut. Orang yang suka dengki ni paling bahaya kalau dia buat gaji atau kerja bahagian HR. Habis masa buat gaji tu semua dia tak puas hati bila ada orang gaji lebih tinggi dari dia..

Smallbiztrends


BUAT APA BODEK-BODEK BOS NI..

- Tak perlulah bodek bos. Buat kerja betul2 je insyallah ada la nanti bos tu nampak kecekapan korang. Aku tahu memang penat bila kita buat kerja bos tak nampak, tapi bila terbuat silap sikit terus nampak. Just think positive dan teruskan buat kerja betul2. Niat la buat kerja untuk permudahkan urusan orang lain. Btw, pasal bos jenis tak nak tahu macam mana kau buat kerja yang penting kerja siap ni aku tak berapa setuju untuk respect bos macam ni. Bos yang hebat adalah bos yang mampu tunjuk ajar kita buat kerja dengan betul. Bukan tahu keje nak siap je...sebab tu bos yang hebat biasanya dia start dari bawah dan dia faham kerja2 orang bawah ni macam mana...

- Kalau bos dah banyak bagi kelonggaran dari segi waktu bekerja tu patutlah bersyukur. Selagi dapat gaji selagi tu la kita perlu bersyukur. Ada orang nak cari kerja bertahun2 tak dapat.. Tapi kalau dah start gaji tak dapat bolehlah angkat kaki ke tempat lain. Cuma kalau korang setia dan korang nampak bos tu ada vision untuk turnaround syarikat tu sehingga untung semula, boleh la kalau nak stay walaupun pending gaji sebulan dua...

- Jangan sampai bos terpaksa buat kerja kita. Kiranya apa tujuan dia hire kita kalau bos tu sendiri terpaksa siapkan kerja kita. Boleh mintak tunjuk ajar tapi usaha untuk siapkan kerja yang dah diamanahkan. Tapi kalau kerja tu lari dari scope kerja kita sebenar then boleh la bagi excuse kita takde kepakaran buat kerja tu..


BUKAN SENANG NAK 'THINK LIKE A BOSS'...

- Untuk think like a boss memang payah kalau kita tak pernah nampak the bigger picture to run the company. Yela kita level2 kuli je yang kita kisahkan adalah gaji kita tiap2 bulan je dan kerja yang diamanahkan dapat disiapkan. Tapi untuk jadi seorang bos, ceo, atau leader sekurang2nya kena tahu the surface of everything. Kena tahu sikit pasal bisnes, ekonomi, financial, HR, law, tax dan sebagainya barulah boleh make sure company tu run smooth je... Barulah boleh tahu kat mana nak monitor dan tackle issue bila bisnes ada problem. Barulah boleh motivate semua staff dan direct semua orang ke arah visi yang sama...

So pada aku point2 yang diutarakan oleh seorang bos ni patut kita ambil dari sudut yang positif. Kalau masing2 nak menuding jari dan salah menyalahkan antara satu sama lain, sampai bila2 pun organisasi atau syarikat tu takkan berkembang sebab ada je alasan nak diberi...

Akhir kata buatlah kerja dengan ikhlas untuk menunaikan amanah yang telah diberi. Ada masa perlu bersuara, utarakanlah sewajarnya...

Salam jumaat.




Baca lagi:


Ada apa dengan 3 perkara ini?

Salam.

Kenapa ada sebahagian orang sangat tinggi common sense dan sebahagian lagi macam takde langsung common sense? Kenapa ada orang berperangai sangat kejam dan ada pulak yang sangat baik hati? Kenapa ada orang yang selalu sangat buat maksiat dan ada orang yang selalu beribadat?

maravipost.com

Sebabnya kesemua perangai manusia kat atas ni bergantung kepada macam mana kita jaga tiga (3) perkara ni:

1. Hati
2. Akal Fikiran
3. Nafsu

Hati
Hati ni umpama bateri dalam badan seseorang. Kalau hati dijaga elok, maka seluruh kelakuan kita juga akan elok. Bayangkan kereta control yang bateri rosak, dia akan hilang fungsi sebenar dia. Macam tu jugak hati, kalau dah rosak, habis rosak jugaklah individu tersebut. Sebab tu kita kena jaga hati kita sebaik mungkin. Elakkan dari terlalu mengikut kata hati yang negatif seperti dengki, sombong, berasa diri sentiasa betul dan sebagainya..

Akal fikiran
Akal fikiran ni pun kita kena jaga dengan baik. Gunakan akal fikiran kita untuk mempelajari sesuatu yang bermanfaat. Elakkan dari memikirkan perkara yang sia2 dan perkara yang bukan2. Kalau dah selalu sangat kita memikirkan perkara2 maksiat contohnya maka kelakuan kita juga akan cenderung untuk melakukan maksiat.

Nafsu
Tak salah ada nafsu. Memang sifat manusia bernafsu untuk makan, minum, tidur, bermain, berkahwin dan sebagainya. Tapi nafsu ni perlu dikawal. Ada nafsu makan itu bagus tetapi kalau terlalu mengikut nafsu sampai makan berlebihan akan jadi tak bagus dan boleh merosakkan kesihatan. Tak salah ada perasaan marah. Tetapi marah itu perlu dikawal dan dilepaskan pada tempat dan keadaan yang sepatutnya. Bukanlah kita sesuka hati marah orang lain yang takde kena mengena atau marah pada keadaan yang tak sepatutnya...


HIDUP INI KENA PANDAI MENGAWAL..

Kesimpulannya, manusia kena kawal ketiga2 perkara kat atas ni. Kena jaga hati supaya bersih dari sifat mazmumah, jaga akal dari memikirkan perkara yang tidak bermanfaat dan kawal nafsu dari melakukan sesuatu yang dilarang.

Kalau ketiga2 ni semua di antara kita mampu jaga, insyallah Malaysia akan jadi negara yang sangat bertamadun. Takde dah sampah orang buang merata-rata atau buang di tepi tingkap. Takde dah orang parking kat petak OKU. Orang pergi beratur beli tiket bola lepas ni pun dah takde dah merusuh2. Semua beratur elok je.. dan semua redha je tak dapat tiket walaupun tahu kena bohong sebenarnya...hmm... ^_^




Baca lagi:


Berapa je duit boleh kumpul kat EPF lepas kita bersara nanti..

Salam guys,

Korang pernah terfikir tak berapa banyak duit EPF korang lepas bersara nanti? Tiap2 bulan 11% gaji kena tolak masuk dalam EPF. Tapi kita sedar ke berapa banyak duit yang akan terkumpul lepas kita bersara nanti.

telegraph.co

Kalau korang nak cek akaun kwsp ada berapa sekarang ni actually senang je. Pergi ke bank2 yang ada sediakan mesin kwsp punya statement tu, lepas tu print je kat situ. Nanti nampak la akaun 1 dan akaun 2 korang berapa. Takpun boleh mohon epf i-akaun online. Yang ni aku pun tak terbuat lagi. Kalau ikutkan cek online lagi senang.. tapi tu la... malas betul nak pergi register kat kaunter EPF.


KALAU MALAS JUGAK BUAT JE LA MACAM NI...

Kalau korang malas nak pergi bank dan malas jugak nak pergi EPF, then korang boleh la guna kalkulator persaraan (Retirement caculator) dan kalkulator simpanan EPF (EPF saving calculator) untuk anggarkan amaun duit yang dah terkumpul sama ada cukup atau tak untuk menyara hidup lepas retirement nanti...

Bawah ni video cara-cara nak gunakan calculator EPF:


Dalam video atas ni sebagai contoh sahaja.

Umur jangkaan bersara = 56 tahun
Anggaran pendapatan bulanan diperlukan setelah bersara = RM 2,000
Anggaran jangka hayat = 70 tahun
Anggaran kadar inflasi = 2%

Maka...
Jumlah anggaran simpanan yang diperlukan sewaktu bersara sehingga umur 70 tahun adalah RM 707,600.


KENAPA BANYAK SANGAT PERBELANJAAN DI HARI TUA?

Fuhh.. banyak jugak kan simpanan (saving) diperlukan lepas dah bersara nanti?
Kat atas ni aku letak amaun RM 2,000 sebulan perbelanjaan di hari tua sebab aku andaikan ada lagi hutang rumah bulan2 yang masih belum settle.
Bayangkan kalau beli rumah umur 28 tahun. Buat pembiayaan perumahan untuk tempoh 35 tahun. Tak ke sampai umur 63 tahun nanti masih kena bayar installment rumah lagi.
Sebab tu orang cakap hutang rumah ni sampai ke tua. So kena study betul2 sebelum buat keputusan beli rumah.

So andaikan RM 1,000 installment rumah, lagi RM 1,000 adalah perbelanjaan bulanan di hari tua nanti.
Dengan perbelanjaan macam ni kita kena ready sediakan simpanan terkumpul sebanyak RM 707,600. Boleh ke?


GAJI FRESH GRAD MACAM MANA NAK CUKUP?

Ok the next part dalam video atas adalah anggaran jumlah simpanan yang akan kita ada dengan gaji kita sekarang.

Andaikan fresh grad baru kerja gaji starting RM 2,500. Umur 25 tahun.
Jumlah simpanan dalam akaun EPF baru boleh cecah RM 603,600.
Lebih rendah berbanding anggaran perbelanjaan diperlukan di hari tua tadi.
So nak buat macam mana?
Senang je..
Mati awal la. Haha... gurau2..

Kalau dengan anggaran ni kita dah boleh nampak macam tak cukup je duit saving untuk hari2 tua, maka bolehlah dari sekarang:

1. Cari jalan tambah pendapatan bulanan.
2. Cari jalan dapatkan gaji yang lebih baik.
3. Invest dalam mana2 pelaburan yang kita yakin boleh berlipat ganda keuntungan.
4. Invest dalam skim takaful yang ada plan saving.
5. Pastikan duit tambahan dari perkara 1-4 di atas dimasukkan ke dalam skim persaraan seperti EPF.


CUBA KELUAR DARI COMFORT ZONE..

Bak kata pepatah 'sediakan payung sebelum hujan'.
Aku share ni supaya kita tak terlalu selesa sentiasa berada di comfort zone.
Benda ni peringatan untuk aku jugak yang jenis susah nak buat something out of comfort zone.
Salah satu bentuk motivasi untuk kita usaha lebih lagi untuk lebih berjaya.
Supaya tak menyusakan orang lain pada masa akan datang.

So bila buat kira-kira macam ni barulah aku tahu kenapa orang2 insurans asyik tanya soalan "Apa yang paling anda risaukan? 1) Simpanan hari tua; 2) Kesihatan 3)Bla..bla..bla.." Rupanya ada possibility dah tua2 nanti kita tak cukup duit...

Kesimpulan dari entri ini adalah semua orang kena jadi millionaire. Simple. Huhu..
Korang ada yang dah millionaire ke? Cuba mengaku sikit kat bawah ni. ^_^



Baca lagi:



Menyesal ada anak?

Salam guys,
Semalam result SPM keluar kan? Tahniah kepada sesiapa yang berjaya capai keputusan cemerlang dan straight A's. Kepada ibu bapa yang anaknya kurang bernasib baik dalam SPM kali ni, janganlah sampai ada rasa menyesal lahirkan anak tu. Pasti dia ada kelebihan lain yang kita belum nampak..

GirlaskGuys
TAKUT NAK ADA ANAK?

Pada aku disebabkan Malaysia ni negara islam, takde lagi lah parents sampai menyesal dan buang anak sebab tak skor dalam exam. Walaupun sekarang dah ramai jugak parents yang takut untuk ada anak disebabkan faktor kewangan. Takut tak mampu tampung perbelanjaan. Tapi dalam Al-quran kata anak tu adalah rezeki. So macam mana?

Pada aku, tak salah pun nak merancang nak anak berapa. Tetapi jangan sampai terlalu takut akan benda yang tak pasti. Setiap anak tu Allah dah tetapkan rezeki dia masing2. Kalau nak rancang pun anak pertama tak perlu la dirancang. Anak kedua dan seterusnya barulah merancang jika kita sendiri sedar dengan anak pertama pun kita tak mampu nak jadi ibu bapa yang baik untuk mereka, maka eloklah dirancang..



SIAPA TAK STRESS EXPECTATION PARENTS TERLALU TINGGI...

Berbalik kepada isu menyesal ada anak, banyak jugak aku baca kes2 kat china pasal parents menyesal dengan anak sendiri, ada yang anak sendiri pulak nak saman mak bapak sebab dilahirkan miskin. Mengarut gila kan? Baru2 ni ada kes mak buang anak berumur 12 tahun kat tepi jalan  sebab tak capai skor 95 percent. Weii.. 95 percent wei.. Bukannya sebab fail. Korang bayangkan kalau kat Malaysia ni budak2 upsr ditinggalkan kat tepi jalan sebab tak dapat straight A. Mau kena kecam setahun dengan makcik2 bawang kat media sosial.
A strict mother in China reportedly abandoned her 12-year-old son in the middle of a busy street in Luoyang City after he only managed to score 81 percent on an exam, which apparently wasn’t good enough. 
Police officers in Luoyang’s Gucheng district found the boy wandering the streets close to where his mother dropped him off before driving away. They had been alerted by passers-by who saw the woman stopping her car in the area, pulling the boy out and then scolding and hitting him before leaving him there by himself. CCTV footage shows the officers approaching the disoriented child in an attempt to find out what happened. They later told local reporters that the boy had been abandoned for not achieving the 95 percent score that his mother expected on a recent exam.
source: odditycentral 

LAIN ORANG LAIN CARA BELAJAR..

Sistem pendidikan kat China memang mementingkan result exam tu sendiri. Sistem pendidikan macam ni tak semua orang akan senang untuk hadap. Sebab manusia ni beza2. Ada yang jenis visual person. Lebih suka tengok gambar, video dan sebagainya dan susah nak fokus dan ingat kalau dengar cikgu membebel je..dan ada jugak jenis kinesthatic person yang lebih senang faham kalau dapat buat sesuatu yang praktikal atau hands on.

So kalau dengan sistem pembelajaran yang banyak teori dari praktikal, orang2 jenis macam ni memang susahlah nak skor. Takkan sebab perwatakan dan personaliti dia macam ni kita nak anggap dia anak tak guna dan tak boleh berjaya kan?

Semua orang ada kelemahan dan kelebihan masing2. Ada sebab Allah cipta semua orang berlainan perwatakan. Perwatakan dan personaliti tersendiri tu la yang memudahkan seseorang menguasai sesuatu kemahiran atau sesuatu bidang. Kalau semua orang level sama je, bosan la hidup ni. Rasa teruja kat sesuatu pun akan kurang sebab korang tahu apa yang orang lain buat tu korang pun mampu buat jugak. Tak gitu?

So kesimpulannya, hargailah orang tersayang. Haha..
Salam jumaat..



Baca lagi:


Pentingnya kita diuji

Salam guys,

Ada diantara korang yang baru ditimpa ujian yang berat? Sehingga rasa macam tak mampu? Setiap orang pasti akan diuji dengan ujian yang berbeza-beza. Ujian semasa kat dunia ni la yang akan menentukan sama ada kita benar-benar beriman atau tidak.

applewoodacademy

Seperti yang dinyatakan dalam ayat quran:
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Al-Ankabut: 2-3)
Jadi jika kita diuji, cubalah sebaik mungkin kawal diri dan uruskan segala masalah tersebut dengan baik tanpa memudaratkan orang lain, diri sendiri dan sekeliling kita.

Kalau kita diuji, itu adalah peluang untuk kita mantapkan lagi iman kita. Supaya semakin banyak kita diuji semakin kuat iman kita. Dan semakin dekat kita dengan Allah swt.

Kekayaan juga satu ujian
Kemiskinan juga satu ujian.

Kalau kekayaan membuatkan kita semakin sombong, jauh dari Allah, terlalu mengejarkan harta.. kita dah kalah dalam ujian tersebut.

Kalau kemiskinan membuatkan kita tak mampu redha dengan ketentuan Allah, terdesak sehingga mencuri.. maka kita juga dah kalah dalam ujian tersebut.
Tapi...

Kalau dengan kekayaan kita semakin bermurah hati, lebih banyak menolong orang.. kita dah hampir2 berjaya hadapi ujian kekayaan...

Dan kalau dengan kemiskinan kita semakin banyak berdoa, mampu redha dengan ketentuan, sentiasa sabar.. maka kita juga hampir berjaya menghadapi ujian kemiskinan tersebut..

laboursolutions
Apa2 pun cuba kawal diri dan hadapi ujian dengan tenang dan perbanyakkan doa. Semoga ujian2 yang kita hadapi membentuk kita menjadi seorang muslim/muslimah yang matang dan sangat teguh imannya.

Aku doakan korang semua dimurahkan rezeki dan dimudahkan segala urusan yang dihadapi insyallah. Amin...

Salam jumaat! :)


Baca lagi:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...