Bos tak faham perkerja, pekerja tak faham bos

Salam,

Aku bosan2 aku baca confession ditulis oleh seorang bos terhadap pekerja. Luahan hati dia aku rasa  make sense je. Dia luahkan rasa serba salah bila dah ter'hire' member2 atau keluarga tapi diorang tak perform dan tak berdisiplin. So susah nak tegur. Jadilah kurang produktif the whole organization. Tapi komen2 semua dari pekerja pulak kecam balik bos ni katanya bos tak faham pekerja yang level bawah2 ni.

Executive Education

So, basically kalau kita tak try bayangkan diri kita berada kat tempat seseorang, memang susah la kita nak faham keadaan orang tersebut.
Kalau kita tak boleh cari sesuatu yang positif dari statement seseorang, memang kita akan sentiasa rasa diri betul dan kerap menyalahkan orang lain.

Antara luahan bos ni:
- Jangan melawan bos (bila kena tegur pasal kerja)
- Jangan bebas sangat bersuara (buat macam member2 dan tak respect bos)
- Jangan dengki dengan staff lain
- Jangan bodek bos (bos tak tak nak dengar macam mana kau buat kerja, yang penting siap)
- Bersyukur dengan apa yang ada
- Jangan bagi bos buat kerja staff
- Think like a boss (bukan fikir pasal sales semata, tapi kos untuk run company kena fikir jugak)

Bagi aku point2 dia utarakan ni valid.


CUBA UNTUK TERIMA TEGURAN...

- Kalau ditegur oleh bos disebabkan kesilapan kita buat kerja, tak perlulah melawan balik unless kita memang yakin bukan salah kita kerja tu tak settle. Sepatutnya reflect balik diri sendiri dan try improve hasil kerja tu.

- Kalau bos tu member korang, dekat office kena la maintain the professionalism. Jangan buat macam member2 kat kedai makan je. Kena hormat bos sendiri walaupun dia kawan kita dan sebaya dengan kita. Lagi2 kalau dia seorang bos yang berkaliber. Lagi la patut dihormati. Kalau bos tu concern dan selalu nak update progress kerja dari korang, kira dia ada dah ciri2 seorang bos. Aku pernah ada pengalaman ada bos yang jarang2 nak amik tahu dan concern pasal kerja staff. Ni kalau kau dapat bos macam ni lagi jammed. Kau datang kerja macam takde tujuan je... sebab takde orang kisah pun pasal kau dan kerja kau. So goal kau siapkan kerja untuk apa pun kau tak tahu..jangan tanya aku macam mana benda ni boleh jadi sebab ni special case.

- Salah untuk dengki dengan staff lain dengan cara menjatuhkan dia, tapi boleh untuk rasa iri hati dan berniat nak perform macam staff lain tersebut. Orang yang suka dengki ni paling bahaya kalau dia buat gaji atau kerja bahagian HR. Habis masa buat gaji tu semua dia tak puas hati bila ada orang gaji lebih tinggi dari dia..

Smallbiztrends


BUAT APA BODEK-BODEK BOS NI..

- Tak perlulah bodek bos. Buat kerja betul2 je insyallah ada la nanti bos tu nampak kecekapan korang. Aku tahu memang penat bila kita buat kerja bos tak nampak, tapi bila terbuat silap sikit terus nampak. Just think positive dan teruskan buat kerja betul2. Niat la buat kerja untuk permudahkan urusan orang lain. Btw, pasal bos jenis tak nak tahu macam mana kau buat kerja yang penting kerja siap ni aku tak berapa setuju untuk respect bos macam ni. Bos yang hebat adalah bos yang mampu tunjuk ajar kita buat kerja dengan betul. Bukan tahu keje nak siap je...sebab tu bos yang hebat biasanya dia start dari bawah dan dia faham kerja2 orang bawah ni macam mana...

- Kalau bos dah banyak bagi kelonggaran dari segi waktu bekerja tu patutlah bersyukur. Selagi dapat gaji selagi tu la kita perlu bersyukur. Ada orang nak cari kerja bertahun2 tak dapat.. Tapi kalau dah start gaji tak dapat bolehlah angkat kaki ke tempat lain. Cuma kalau korang setia dan korang nampak bos tu ada vision untuk turnaround syarikat tu sehingga untung semula, boleh la kalau nak stay walaupun pending gaji sebulan dua...

- Jangan sampai bos terpaksa buat kerja kita. Kiranya apa tujuan dia hire kita kalau bos tu sendiri terpaksa siapkan kerja kita. Boleh mintak tunjuk ajar tapi usaha untuk siapkan kerja yang dah diamanahkan. Tapi kalau kerja tu lari dari scope kerja kita sebenar then boleh la bagi excuse kita takde kepakaran buat kerja tu..


BUKAN SENANG NAK 'THINK LIKE A BOSS'...

- Untuk think like a boss memang payah kalau kita tak pernah nampak the bigger picture to run the company. Yela kita level2 kuli je yang kita kisahkan adalah gaji kita tiap2 bulan je dan kerja yang diamanahkan dapat disiapkan. Tapi untuk jadi seorang bos, ceo, atau leader sekurang2nya kena tahu the surface of everything. Kena tahu sikit pasal bisnes, ekonomi, financial, HR, law, tax dan sebagainya barulah boleh make sure company tu run smooth je... Barulah boleh tahu kat mana nak monitor dan tackle issue bila bisnes ada problem. Barulah boleh motivate semua staff dan direct semua orang ke arah visi yang sama...

So pada aku point2 yang diutarakan oleh seorang bos ni patut kita ambil dari sudut yang positif. Kalau masing2 nak menuding jari dan salah menyalahkan antara satu sama lain, sampai bila2 pun organisasi atau syarikat tu takkan berkembang sebab ada je alasan nak diberi...

Akhir kata buatlah kerja dengan ikhlas untuk menunaikan amanah yang telah diberi. Ada masa perlu bersuara, utarakanlah sewajarnya...

Salam jumaat.




Baca lagi:


10 ulasan:

  1. takut pulak nak habis belajar. nak kerja, isu lain pulak timbul. hopefully, dewasa aku nanti dapat handle isu2 macam ni.
    tapi tu lah, be cautious tu penting...sebab malang tak berbau...huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. takyah takut2 sgt. kadang2 challenge masa bekerja nanti yang akan mendewasakan kita jugak. doa yg baik2 je la moga2 dapat kerja yg serasi dan tak byk masalah. Kalau ada isu pun insyallah kau boleh handle punya nanti..

      Padam
  2. bila bekerja kita selain ikhlas, jujur kita kena juga lebih advance tapi jgn advance utk menunjuk2 tapi advance dgn pengetahuan..tu pun kalau nak berjaya la

    salam kenal dari www.umifuzy.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes betul2 memang apa2 kita buat pun kena sentiasa cari ilmu. Kalau cuma usaha je tanpa cari ilmu pun memang susah nak berjaya. Actually ramai je yg sentiasa nak advance kan diri tu cuma kadang2 dugaan keadaan sekeliling tu yg susah nak lawan

      Padam
  3. aku ade colleague.. dulu sama level.. sekarang dah lain level, tapi attitude dia time kerja tu ermmm sakit jiwa mengenangkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Serius ke? Tu la kalau colleague atas kita ni start berubah perangai tu yg tak best. Tapi kalau dia perangai sama then kena la respect dia. Luar office huha huha balik...

      Padam
  4. hrmm... cuaknya nak kerja nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takyah takut.. byk je lagi tmpat yg keje ok, bos ok.. takde apa nak cuak pun. Dia kalau mental n physical dah ready worst sitaution campak kat mana pun boleh je survive. Just kena bijak handle situation je..

      Padam
  5. bab kerja ni memang gitu lah. KAKI BODEK & KUAT MENGADU kat boss memang bersepah ada kat mana-mana mcm aku tengah kena hadap sekarang ni lah. tu pasal aku makin takde mood je nak kerja ni walaupun dah 9 tahun dah aku kerja.herghh~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul2 kalau ada kaki bodek ni dia bawak negative vibes je kat company. Aku pun tgh study gak ni camne cara nak handle colleague yg negative ni. Salah satunya kita kena jadi someone yg boleh inspired org lain n kita yg kena jadi positive supya org lain dpt vibes positive tu...

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...