Keburukan main game online

Hobi main game ni normal untuk seorang lelaki. Aku sendiri pun suka main game walaupun dah agak dewasa. Memang seronok main game ni sebab ia memberi cabaran untuk kita selesaikan satu2  mission. Lagi2 bila main online.Tak kisah la main game online kat smartphone main game online kat smartphone (macam Clash of Clan atau Age of Empires) atau kat PC macam game warcraft.  Ye la bila main game online, kita boleh battle dengan orang sebenar tanpa dia perlu ada kat sekeliling. Aku pun ade jugak main game online kat smartphone aku. Nasib baik la tak ketagih sangat. 

Kredit:Google images

Memang tak dinafikan bila dah terlalu ketagih main game online ni akan membawa kepada banyak keburukan. Salah satu sebab utama game online akan membawa keburukan adalah disebabkan game online ni kita tak boleh 'pause'. Jadi, memang kena main je sampai game tu habis dan salah seorang dinobatkan sebagai pemenang.Oleh disebabkan faktor ini timbul la beberapa keburukan akibat terlalu ketagih bermain game online.

1. Orang di sekeliling terabai


Bila tengah main game online ni, orang di sekeliling cakap apa kat kita pun kita takkan pedulikan. Aku yang cuma main game online kat smartphone pun kadang2 buat tak layan je member2 aku, adik-beradik aku atau sesiapa sahaja la yang ada kat sekeliling aku sebab nak habiskan game tu. Inikan pula yang main game online kat pc,lebih2 lagi yang sanggup pergi cyber cafe berjam2 untuk bermain game online. Kadang2 boleh main game straight 12 jam yang pada aku tak masuk akal betul. Aku main game 2-3 jam pun dah penat, tapi diorang duduk depan PC berjam2 tu boleh tahan. Ye la sebab tak puas hati kalah atau tak puas hati nak menang lagi untuk naikkan level. Jadi, bila dah berjam2 kat cc tu memang dah tak ingat kat rumah dah, tanggungjawab terhadap keluarga pun terabai la.

Kredit: Google images
2. Pembaziran masa

Bila dah terlalu ketagih main game online memang akan membuatkan masa yang terluang diabaikan begitu saja. Tak salah nak main game untuk relaks2 dan release tension tapi bila dah main sampai 12 jam memang dah buang masa sangat tu. Banyak lagi benda bermanfaat yang kita boleh buat selain habiskan masa main game sahaja.

3. Pembaziran wang


Bila dah main game online ni, boleh jadi seseorang yang terlalu taksub dengan game yang dia main tu sanggup habiskan duit semata-mata nak naikkan level ke ataupun nak tambah resource untuk upgrade dalam game tu. Jadi, banyak la wang yang akan dibazirkan. Tu kalau main kat cyber cafe berjam2 lagi la membazir. Tapi kalau korang memang hebat main game, boleh jadi bertambah pulak duit sebab sekarang ni dah ada sukan permainan video ni. Tu kalau betul2 hebat la.
Kredit: Google images
Tetapi secara keseluruhan memang banyak keburukan bermain game online ni. Nak main game tak salah, tapi jangan lupa tanggungjawab kita. Kalau belum pernah main game online, aku nasihatkan tak payah la cuba main game online. Kalau rasa boleh kawal diri tu takpe la, tapi kalau rasa diri tu main game tak online pun dah ketagih....baik jangan cuba main game online la, lagi teruk nanti jadinya. Ini hanya pandangan aku sahaja. Kalau rasa tak setuju dengan pendapat aku, silalah komen kat bawah ni. Apa2 pandangan dialu-alukan. 

Sekian.

5 ulasan:

  1. Dulu saya kaki Half life ahahahah ingat lagi sanggup tak makan nak main. Itu dululah. zaman hingusan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perghh..rare ni perempuan main game half life. Tapi biasa la bila dah syok main game memang tak ingat dunia dah.

      Padam
  2. Zaman study dip dulu memang giler game juga.. hahaa sanggup stayback berjam2 kat cc semata2 nak main dota.. tapi tu dulu lahhh.. heheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah...hebat cik candy ni main dota, saya pun x reti nak main dota ni... yg dah lepas tu biar la.. yg penting skrg ni kena gunakan masa sebaik-baiknya. :)

      Padam
  3. Admin Tumpang Share...
    Main Simple Games Dan Dapatkan Duit Sebenar Dalam Matawang Euro. Klik Sini Panduan Cara Main Game Ini Dan Full Support Dari Saya

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...