Rakyat biasa lah yang selalu kena tindas

Sekarang ni cerita benda betul pun dah jadi macam bersalah pulak. Aku baru tahu yang ada blogger kena saman sebab publish info yang sahih pasal satu produk kosmetik.

sumber gambar
Benda yang dia post kat blog tu pun dia bagi sumber yang sahih pasal produk kosmetik tu. Yang mana Kementerian Kesihatan Malaysia pun siap bagi kenyataan produk yang dijual tu adalah berbahaya. Maksudnya memang sahih info dia. Aku ada baca hari tu tapi post yang pasal ni aku tak tahu masih ada lagi tak kat blog dia bila dah kena saman ni. 

Susah jugak sekarang ni.... Orang sampaikan cerita betul pun boleh kena saman. Padahal info yang disampaikan tu pun untuk elakkan lagi ramai orang bersiko dapat side effect daripada penggunaan produk yang dikatakan bahaya tu. 

Tapi nak buat macam mana kan. Bila semua orang nampak duit je kesihatan orang lain pun dia dah tak peduli. Ni KKM dah keluar statement menyatakan produk dia bahaya pun masih lagi nak acah suci saman orang yang sebarkan pasal berita tu. 

Ye la orang kaya ni bila tak puas hati dia ada duit. Dia boleh keluarkan duit kos2 untuk start saman macam tu je sebab dia tahu orang2 biasa macam kebanyakan blogger bukan senang2 nak dapat RM30k sedepuk macam tu untuk bayar kos guaman. Tak puas hati punya pasal sanggup saman blogger ni sebab nak menyusahkan blogger ni terpaksa keluar duit yang banyak. Btw, ni kes saman sivil. 

Siapa2 pun kalau kena saman maksudnya dia kena pergi mahkamah. Kalau buat bodoh je maybe lagi teruk kesan dia sebab mahkamah boleh keluarkan perintah ingkar. So penyaman boleh menang macam tu je. 
So kalau korang nak baca dan tahu pasal kes dia boleh la baca kat blog dia. Pandai2 la korang cari pasal kes ni kat blog dia ya. Haha.. Aku malas nak tulis direct benda2 macam ni. Aku share sikit2 je ni. Siapa2 yang berkelapangan tu pun boleh la sumbang dana untuk kos guaman dia. RM30k sekali kena keluar tu sakit weh.. 

Semoga pihak yang benar menang dan tak tertindas.

Jual beli rumah pun dah ada scammer

Salam guys,

Sekarang ni agak hot cerita pasal scam jual beli rumah. Makin teruk dunia sekarang sampaikan orang yang terdesak nak cari rumah untuk duduk sendiri pun diorang boleh ambil kesempatan. Aku ada la baca bebrapa post kat fb dari sifu hartanah dan jugak page2 yang selalu bongkarkan scam atau mlm ni terutamanya page PW community dan Say No To MLM.


Dalam minggu ni hot cerita pasal rumah dengan harga RM40k-RM50k je. Memang melampau murah macam tak logik akal. Even orang yang dah biasa buat rumah pun akan kata kos tu terlalu murah dan tak masuk akal. Company yang offer rumah murah ni claim yang kos jadi murah sebab dia gunakan teknologi IBS(Industrial Building System). Aku pun tak sure macam mana IBS tu. Tapi lagi pelik kalau orang yg offer dan marketkan pasal IBS ni sendiri pun tak tahu pasal IBS. Haha...

Sebabnya aku ada la tengok slot rancangan TV Al-hijrah pasal company ni punya offer rumah murah tu. Masa dia cerita pasal IBS ni aku rasa macam apa yang dia cakap tu dia tak tahu pun apa dia IBS haha... Aku punya la semangat nak tahu apa yang dia nak terangkan rupanya bagi statement lebih kurang macam ni je yang aku dapat " Rumah yang kita bina kos lebih murah kerana menggunakan sistem IBS", Tu je..macam takde apa2.. haha

Lepas tu ada la orang share macam mana modus operandi diorang. Actually orang2 dalam company ni pun dah memang ada problem dah dengan company lama sebelum ni tapi masih jugak nak form company baru dan buat benda yang hampir sama.








 Lebih kurang macam kat atas ni la modus operandi diorang.

Yang kat bawah ni pulak aku tak sure betul ke tak. Just interesting untuk share sebab aku pun sebelum ni ada cerita pasal iphone preorder murah yang ramai kena scam jugak. 


Cuma aku alhamdulillah tak kena tipu sebab aku antara yang terawal. So benda2 yang too good to be true ni jadi la yang awal2 join baru susah nak kena tipu. Macam kes rumah murah ni yang awal2 join maybe akan dapat siap rumah diorang tapi yang lepas2 tu belum tentu sebab based on explanation fb status Khairul Ezuwan tadi tu la...

So be careful guys. Kalau agak sispicious dengan sesuatu offer tu better buat research dulu. Better lagi sewa rumah je daripada duit hangus kena tipu macam tu je. RM50k tu kalau sewa rumah RM1500 sebulan pun dah boleh cover utk dua tahun.

Tu je saja nak kongsi benda yang keluar kat newsfeed aku.
Semoga dipermudahkan segala urusan hidup kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...