Boleh gila kalau baca

Salam.

Tak ada apa sangat aku nak kongsikan kali ni. Tapi macam best je kalau  aku share cerita ni. Tak tahu la sama ada korang dah tahu ke belum cerita ni. Tapi untuk umur2 range aku, aku rasa dah viral la. Kalau dah dishare oleh orang ramai kat fb, blog dan whatsapp tu kira viral la tuu. Siap semua orang nak buat cerita yang lebih kurang sama. So,korang baca je la cerita yang original ni.





Part 1
Well.. firstly aku ucapkan tahniah kat diri aku sendiri sebab berani tulis artikel ni. Hahaha… sebabnya lagi aku tak tahula nasib aku kalau si dia baca pasal ni. Argh.. aku tak kira, aku nak cerita jugak.
Macam ni lah cerita dia. Aku dengan kawan2 aku seramai 8 orang menyewalah sebuah rumah ni. Yelah dah xdapat kolej nak buat macam mana lagi. Al kisahnya semua dapat roomate yang sesama kami dah kenal lama. Kecuali aku. Aku punya roomate kos lain. Memandangkan nak jimat kalau kongsi reramai so kami pun terimalah. Alah.. lagipun aku tak kisah sangat. Aku memang jenis tak kisah. Sampailah dekat sebulan tinggal bersama barulah nampak sesuatu dari sisi diri dia.
Suatu hari tu, aku balik la awal kelas sebab lecturer takde. Member2 aku yang lain semua keluar tengok wayang. Aku kira nak tidur je hari tu. Balik2 aku pun baringla atas katil. Aku ingat aku sorang je ada kat rumah, tetiba dia merangkak keluar dari bawah katil. GILA!! memang keluar suara jantan aku menjerit terkejut. Try korang bayangkan katil weh, bukan katil besar pun, single je kot. Dahla rendah pastu dia keluar je dia sengih kat aku. Ikutkan hati aku nak je tampar tapi aish.. anak orang tuh. Aku tanya dia buat apa bawah katil dia kata dunia ni besar sangat. Terdiam aku lol.
Pastu perkara ni tak terhenti kat sini je. Ni kawan aku yang lain pulak cerita. Satu malam tu dia bangunla pergi toilet pastu minah ni ada tengah berus gigi. Dia pun syok ah tak takut sangatkan kalau ada orang tapi tengok2 dia berus gigi dia guna yang batang berus gigi yang bahagian belakang tu. Yang bahagian kita pegang tu. Kawan aku tak berani la tegur sebab dengar dia dok bercerita sensorang depan cermin.
Yang paling aku takut tu, aku bau bangkai dalam bilik aku. Kuat sangat. Aku tanya dia bau apa dia cakap ntah tapi aku tak caye. Bila dia keluar mandi je aku check kat meja dia huhhh… ada satu kotak tu aku bukak ada tikus weh.. bukan sebarangan tikus. Penuh dengan jarum dia cucuk. Pastu dia bisik kat telinga aku. “Dah jumpa?” Bila masa dia ada kat belakang aku ntah. Naik gila aku.waktu tu. Takut memang takut. Pastu dia sambung “sape suruh bising sangat. Tu yg aku cucuk tu. mati slow2”

Dah2 nanti aku sambung. Aku rasa pelik la. Aku rasa macam dia tau je aku tengah tulis pasal dia. Bai.
part 1



Part 2
Berat jugak hati aku nak sambung tulis. Ada pulak kata aku yang psiko. Kang aku cari korang sampai dapat kalau aku psiko. Alah.. lawak je. Untuk pengetahuan korang sekarang aku tengah struggle dengan emosi aku. Aku rasa macam dia tau je yang aku tulis pasal dia. Walaupun dia tu nak pegang lappy or fon pun payah. Asyik perati orang je keje. Sejak aku berhenti tulis tadi dia tengok je aku. Pastu tadi dia tanya aku untuk kali yang entah ke berapa, ” kau tulis cerita eh?” Aku angguk jelah. Gila duh nak angkat muka tengok dia pastu cakap ” ya, aku tulis pasal kau”. Esok gamaknya aku pulak yang bakal jadi macam tikus tu. Dahla aku yang tanamkan tikus tu. Nak harapkan dia yang taklah. Dok jenguk tikus tu pastu sengih.
Ada sekali tu aku baru balik kelas. Aku bukak pintu bilik tengok dia dok mencangkung kutip rambut yang gugur. Biasalah kan bilik perempuan ada banyak rambut gugur waktu sikat-sikat tu. Sampai ke tempat aku dia teroka cari rambut. Pastu dia beralih kat aku, ” lama dah kau tengok aku?” And aku speechless lagi. Sumpah weh. Aku ni jenis perempuan yang cakap banyak. Kalau aku speechless tu kira teruk ah. Pastu aku tanya dia balik, “kau kutip rambut buat apa? Nanti aku sapula. Buat kotor tangan kau je” pastu dia sengih lagi kat aku. Dia kata slow2, “cantikla rambut2 ni”. Aku telan je air liur. Sejak tu lepas aku sikat rambut je aku terus simpan sendiri rambut yang gugur tu.
Sekarang aku makin aware dengan dia. Biarlah aku bertahan untuk sem ni. Nak habih dah ni. Pastu aku nak blah. Aku harap korang yang kata aku psiko tu yang dapat dia. Baru korang tahu nasib korang. Huhu..
Ni cerita kawan aku. Dalam banyak2 kawan aku, ada sorang ni yang paling takut dengan dia. Sebabnya ada satu malam tu dia tengah study kat ruang tamu. Pastu minah ni dok atas sofa. Dia ingatkan minah ni tengah tengok tv or main fon. Bila dia beralih je, elok je minah tu tengok dia. Tepat ke arah dia. Tv mati dan tangan dia kosong je. Apa lagi, kelam kabut ah lari masuk bilik.
Lagi satukan, aku rasa dia memang suka bawah katil. Selang 10 minit dia jenguk bawah katil. Ada apa tak tahulah. aku takut nak tanya. Nanti dia jawab ada kawan dia bawah tu mampus aku. Solat? Dia solat tapi laju nak mampus. Aku nak tegur tapi.. aku takutla. Aku mengaku aku memang takut tapi aku beranikan diri je. Kalau aku buat takut depan dia aku takut dia ambik kesempatan.
Gelak sensorang tu benda biasa. Duduk bertinggung sambil main rambut tu pun rutin dah. Cerita kawan aku paling tak boleh blah. Katanya dia tengah sidai baju, pastu ada orang cuit dia. Dia beralih tak ada orang. Pastu minah tu gelak. Kawan aku tak nampak, dia dok mencangkung sambil gelak kat kawan aku. Dahla malam. Mau tak menjerit kawan aku. Ah.. penatla cerita.. nanti kalau ada yang nak baru aku sambung lagi.. kalau aku rajin. Btw, sekali lagi.. yang kata aku psiko tu aku harap korang akan jumpa manusia macam ni suatu hari nanti baru korang tahu perasaan aku.
– hani
Part 2
Part 3
Ni part last bagi cerita aku. Dah2, korang jangan dah suruh aku tulis. Nanti yang nak menanggung tu aku bukan korang dah. Sebelum tu aku nak clearkan sesuatu. Aku memang bukan student uia so tak payah la nak kata cerita ni rekaan sebab aku tak stay kat mahallah bagai tu. Aku ni budak student u lain tapi aku seriously aku minat page korang ni. ok, dah yang tu. Untuk part yang last ni aku nak cerita benda yang paling ekstrem yang pernah dia buat. Tapikan aku fikir2 aku nak buat bodoh je kat dia lepas ni. Takut aku pulak yang berjangkit nanti payah.
Ni aku tak takut, tapi aku paling geram sekali. Geram sampai kekadang tersumpah jugak tambah2 bila aku dah lewat nak ke kelas. Korang tahu dia buat apa? setiap hari setiap masa dia akan susun kasut kat luar rumah. Dia bukan susun jenis biasa duh, dia akan silangkan kasut2 tuh. Naik gila aku. Dahla lewat pastu sarung2 kasut beralih pulak. Kadang2 dia akan rungkaikan tali kasut kami. Aku nak je rasa marah dia tapi aku tahu dia macam tu. Nanti kang nasib aku jadi macam si tikus tu pulak. Kami diamkan je diri sampai sanggup bawak kasut masuk bilik. Adoi, kawan2 aku takpelah, aku ni bawak kasut masuk bilik tak tahu nak letak mana.
Ada satu malam tu, aku ternampak parut kat lengan dia. Its weird. Dia macam kesan cakar yang panjang2 tu. Ada lima garisan cakar tu. Sebelum ni dia memang jenis pakai baju lengan panjang tak kira masa bila. Cuma malam tu je dia pakai baju lengan pendek dan aku pulak ternampak. Mulut aku pulak gatai je tanya kenapa tu. Guess what? dia jawab, “roomate aku yang cakar,” and this memang GILA! sape roomate dia? aku? lepas tu dia gelak. Sumpah aku tak cakap dah lepas tuh. Aku rasa macam aku pulak yang tak betul sekarang. Tapi sampai sekarang aku fikir sape yang cakar dia. ahh.. Korang ah tanya pulak. Asyik aku je..
Actually ni part yang aku nak rahsiakan. Tapi memandangkan aku dah banyak cerita so aku ceritakan la jugak. Sebenarnya kami dah bertujuh. Kurang sorang. Tapi bukan kurang dia. Dia masih ada. Kawan aku yang paling takut kat dia tu yang dah keluar menyewa dengan orang lain. Aku nasihat pun dia tak makan dah. Semuanya sebab ada bangkai cicak atas katil dia. Ada la dalam lima enam ekor. Siap cucuk dengan jarum bagi melekat kat tilam. Menangis teruk kawan aku ni. Dia buat bodoh je. Tak bersalah je muka. Ikutkan hati aku nak je keluarkan dia dari rumah tapi bukan senang. Takut nanti dia simpan dendam lagi la. Kawan aku tu pun satu. Aku dah cakap jangan main2 dengan orang macam tu tapi dia tak dengar. Dia tahu minah ni suka dok bawah katil dia pergi cakap, “gila apa kau ni!” pastu dia ikat tali kasut sukan minah ni bagi melekat 2 kasut. Hangin satu badan duh. Aku nak cakapla. Kalau ada kawan macam ni jangan la buat diorang marah. Kita terpaksa je tahan perasaan kalau tak…
Aku rasa aku patut stop dah. Dia buat2 cakap telefon aku tahu tapi dia cakap dengan aku. Tahu apa? “Kalau aku tahu apa kau buat nahas kau.” pastu gelak2. Aku tau dia cakap kat aku. Nak cakap dengan sape lagi? Dia bukan ada kawan. alah, takpe. Aku dah ada weapon dah. Aku ada diari dia. hahahha…
KORANG JAGA2. TAK SEMESTINYA KORANG TENGOK KAWAN KORANG TU OK MEANS DIA MEMANG OK. JAPGI DIA BISIK, “aku tunggu masa je nak main2 dengan kau pulak”. And now its your turn, bro and sis… wait……
 – hani

Part 3
Orang2 yang dah takde kerja pergi share cerita ni jugak...Termasuk aku sekali la..haha...:






Sumber:
Part 1
Part 2
Part 3
IIUMC

Ok camne? Best kan?
Tu je la.... semoga korang gembira dapat baca cerita ni..wuhuu..

Happy weekend.



Pengadil yang tak adil

Salam.

Tengok bola selangor vs kedah? Tengok macam mana pengadil punya keputusan masa perlawanan tu? Btw, tahniah Selangor sebab menang 2-0 dan menjadi juara Piala Malaysia.


Pada aku la... pengadil tu adil je masa match Selangor vs Kedah malam tu. So, entri ni takde kena mengena pun dengan pengadil tu. Saje je aku nak wish tahniah kat Selangor. Huuu...
Yang sebenarnya entri ni aku tujukan pada aku dan kita semua.

Kita selalu kata orang lain tak adil. Tapi kadang2 kita sendiri pun tak adil dlm kehidupan seharian kita. Ok sebelum tu, korang fahamkan dulu kartun bawah ni.


















Dah faham? Kalau tak faham jugak takpe, aku explain....

Kadang2 akan ada situasi macam ni. Kita baik dengan someone. Takde masalah pun dengan dia. Tapi tiba2 orang sekeliling cakap buruk pasal orang yang kita kenal tu. Tup..tup..tiba2 kita pun sekali declare war terhadap orang yang kita kenal tu walaupun dia selama ni baik je dengan kita. Gara2 terpengaruh dengan kata2 orang sekeliling, kita pun lupa semua benda baik yang dia dah buat kat kita.

Yup. Kadang2 cerita tentang perangai buruk someone yang kita kenal terhadap orang lain tu memang betul. Cuma dia tak pernah buat perangai buruk tu kat kita selama ni. So, adil ke kalau kita tiba2 bermusuh dengan orang yang tak pernah buat jahat kat kita tapi hanya buat jahat kat orang sekeliling(kawan2 rapat lain)? Kalau nak bela nasib member yang teraniaya oleh someone yang kita kenal tu pun, tak perlu la sampai nak tarik muka dan berdendam secara tiba2.. Ni aku cerita general, takde maksudkan siapa2 pun....


........................................................................


Ok...yang ni relate dengan aku.
Sekarang aku baru tukar kerja. Dan staff2 lain semua cerita pasal perangai bos. Boleh kata majoriti tak berapa suka la dengan bos tu. Tapi, selama ni bos tu dengan aku baik je. Mungkin sebab aku baru dan masih tak tahu apa yang staff2 lain pernah rasa.

So, aku rasa tak patut pulak tiba2 aku nak anti dengan bos tu padahal dia baik je dengan aku. Tapi ada la something yang aku rasa memang bos tu tak patut buat sebagai seorang leader kat dalam company tu. Jadi, walaupun aku tak anti dia, tapi aku rasa aku patut buat dia sedar yang ada something wrong tentang perangai dia yang menyebabkan staff2 bercerita pasal dia. Cuma aku masih tak sure jenis nasihat macam mana yang dia boleh terima.

Aku bukanlah baik mana pun nak nasihat orang atau nak ubah orang. Tapi aku rasa better kalau berusaha untuk ubah seseorang menjadi lebih baik daripada aku join staff lain anti dia. Lagipun aku rasa macam pernah je aku buat seperti situasi kat kartun atas tu, dan aku rasa aku pun pernah kena balik macam tu. So, tak kemana pun kalau bermusuhan ni.

So, better spread the kindness rather than spread the hatred. Doakan sahaja yang baik2 untuk orang yang kita rasa perlu tegur tu seperti doakan dia jadi muslim yang lebih baik dan lebih faham Islam camtu. Lagi ramai orang baik, lebih aman dunia ini. Tapi kalau kita sendiri pun tak boleh nak kawal perasaan dan nak orang yang aniaya kita tu suffer. Then, there's no kindness spreaded. Buat masa sekarang ni, aku hanya mampu berdoa segalanya menjadi lebih baik dan berharap agar takde siapa pun yang akan suffer lebih daripada derita yang dialaminya pada masa sekarang.


...................................................


Mungkin satu hari nanti aku berpeluang menyedarkan individu yang aku patut sedarkan ini. Atau mungkin orang lain yang akan bantu sedarkan dia. Banyak cara nak sedarkan orang.
  1. Tunjuk perangai baik kita dengan harapan dia tersedar dan dapat reflect diri sendiri.
  2. Cakap direct(slow talk) tanpa perlu menggunakan kata2 sentap.
  3. Beri nasihat kepada orang lain, pada masa yang sama secara indirect message tu sampai kat dia.
  4. Tegur dengan ikhlas, kalau mampu, menangis kerana sayangkan saudara Islam sendiri dan ingin lihat kesemua umat Islam masuk Syurga(Yang ni aku pun tak mampu nak buat lagi...).
  5. Dan banyak lagi jenis teguran yang tak menyakitkan hati.

Walaubagaimanapun, cara2 di atas tetap lagi boleh menyebabkan seseorang tersentap dan salah anggap dengan kita. Jadi, kena ikhlaskan hati ketika menegur dan bukannya berbangga kerana dapat menyentap orang.

Sekian.


Baca lagi:



Google adsense aku ni dah approve ke belum?

Salam.

Aku rasa pelik plus gembira sekarang. Tapi sebenarnya aku tak tau nak rasa apa sekarang. Ok takpe la..lantak la dengan perasaan aku ni.....


Ok fokus kat content entri pulak. Sebelum aku cerita lebih2, korang tengok gambar kat bawah ni dulu:



Ok...aku memang pernah apply google adsense. Saje je la nak tengok layak ke tak blog aku ni nak letak google adsense. Blog biasa2 je pun, tak banyak visitors tapi kalau google approve application aku, mesti la aku akan gembira kan... So, aku gembira sekarang tetapi rasa pelik.

Cuba korang tengok gambar atas tu yang email bertarikh 7 Disember tu. Email tu kalau aku tekan, content dia akan keluar macam kat bawah ni:

Approval dari Google
Siapa2 pun yang apply adsense mesti happy kalau dapat email macam kat atas ni. Ye la...bukan senang nak dapat approval google ni. Aku pun apply 3 kali baru boleh dapat walaupun aku tak la serius sangat masa apply tu... So, memang aku gembira la dapat email macam ni.

Gembira sebab merasakan satu kejayaan telah aku perolehi.  Bab income tu aku malas nak pikir sangat, tapi bila kau berjaya mendapatkan something yang susah nak dapat, off course la kau rasa gembira giler...Rasa macam kau tackle awek asyik kena reject, last2 dia boleh terima kau, so mesti kau gembira kan?..hahaha..lebih2 pulak aku...

Ohh..ok. Tu email bertarikh 7 Disember 2015 tau...
Lepas tu korang tengok pulak email atas dia. Yang jam pukul 1.26 am tu. Dan ini juga bermaksud email tu bertarikh hari ini (9 Disember 2015).
Email atas tu la yang buat aku pelik.

Kalau klik email yang atas tu, content dia akan keluar macam ni:

Disapproval dari Google

So, sekarang apa isunya dengan team google ni? Takkan la nak approve dengan tak approve aku punya application pun boleh sampai jadi gaduh2 pulak. Siap satu team send 'approve', satu team lagi send 'disapprove'.....Benda kecik je woi, takkan tak boleh settle...Kalau google yang professional ni pun dah tak sependapat, apatah lagi nak expect politik kat Malaysia ni bersepakat...wahaha... Suka sangat kau Bro Ley kan...siap nak acah2 buat lawak pulak, kena ban baru tau....

Ok..berbalik kepada cerita asal. So, aku pening dan tak pasti sama ada approve atau tak. Tapi kalau dah keluar iklan tu kira approve la kan...Hmmm...

Kronologi application aku:

1) September 18 - Disapproved
2) December 3 - Disapproved
3) December 7 - Approved
    December 9 - Disapproved

1) September 18:

Sept 18
2) December 3:

Dec 3
Dec 3

3) December 7 & December 9 (permohonan yang sama):

Dec 7

Dec 9
Jadinya, sekarang ni aku masih tak pasti akan kesahihan keputusan dari google ni. Tapi, yang penting aku dah nampak iklan adsense tu kat blog...So, assume je la dah approve. Haha... Nak pikir lebih2 pun aku yang pening. So, just update blog macam biasa  dan biarkan google settle sendiri2 je probem aku tu...Hoho...

Btw, yang bestnya adsense ni ialah iklan based on visitor's preference(interest-based advertising), iklan boleh filter guna google publisher toolbar dan selebihnya rahsia...hahakss..

Ok..chow guys..Selamat bekerja dan bercuti sekolah...
Salam.



Umobile caj GST double kat aku?

Salam.

Aku baru je check bil Umobile. Sesekali nak jugak tengok macam mana Umobile punya charge ni .... Yang aku check ni online je, bukan bil hantar ke rumah. Btw, aku pakai U28(RM28) postpaid, internet 3gb, free call 50 minutes, 300 sms. Antara plan paling murah pada aku setakat ni.



"Mat, aku beli iphone 6s kau ni eh? Duit mintak kat Abu, dia hutang aku..."

Salam.

Amacam? Panjang tak tajuk entri aku? Hehe...

Aku sebenarnya terfikir something ni... Aku tengah fikir something yang ada kena mengena dengan tajuk entri kat atas ni.
Apa pendapat korang kalau aku beli Iphone 6s secara hutang? Patut ke?

Sumber gambar

Apa masalah kawan aku ni?

Salam.

Entri ni aku buat pendek je. Sejak 2-3 minggu ni jarang betul aku nak bukak blog, apatah lagi nak update.... Semua ni salah kawan2 aku.

Hmmmm....
Diorang punya pasal la ni..., terus aku rasa macam tak berminat nak sentuh dunia blog dalam 2-3 minggu yang lepas.

Sumber gambar

Cara buat show/hide link pada entri blog

Salam.

Pernah rasa macam nak sembunyikan sebahagian dari isi kandungan entri/post korang supaya entri nampak lebih kemas dan lebih pendek? Atau korang berniat nak jadikan entri lebih interaktif?


Apa nak buat kalau terjatuh cinta dengan bos sendiri?

Salam.

Sebelum tu…tajuk entri aku tak boleh blah…hahaha…Apa pendapat korang kalau aku jatuh cinta dengan bos sendiri? Pelik ke? Tapi kan… cinta tak mengenal usia, pangkat, harta dan sebagainya…so acceptable kan? Kan??? Please la tolong aku jawab persoalan ini.

Cinta dengan bos

Tips cari kerja sesuai dengan diri sendiri

Salam.

Sebelum ni aku pernah bagitahu yang kerja aku sekarang ni macam mimpi yang benar2 menjadi kenyataan. Jadi, aku masih selesa dan tak ada apa masalah pun dengan kerja aku sekarang. Aku pun tak adalah tercari-cari sangat kerja baru. Tapi, tiba2 pulak ada situasi yang berlaku dalam hidup aku yang membuatkan aku terpaksa berfikir semula untuk bertukar ke tempat kerja yang baru. Persoalannya, macam mana nak tahu kerja baru tu sesuai dengan diri kita?




Cara aku move on bila ditinggalkan

Salam.

Korang pernah ada pengalaman kena tinggal? Apa reaksi korang masa tu? Meraung pakai mikrofon? Tak mandi seminggu? Tengok kesemua video ayahanda Rani Kulup kat youtube? haha... Kalau korang rasa tu dah cukup advance, korang baca pulak cerita kat bawah ni yang lagi advance..Sure lepas baca korang mudah je nak move on lepas ni.


Apa nak buat bila air tumpah pada keyboard laptop?


Salam.

Korang pernah tak ada pengalaman air tertumpah pada laptop? Aku dari dulu tak pernah rasa yang aku akan berhadapan dengan situasi macam tu, tapi akhirnya terkena jua…. Kalau korang yang belum pernah kena tu, hmmm….bersabar la, nanti sampai la masanya..haha..


Berhari Raya Korban di Kemboja

Salam.

Selamat Hari Raya Aidiladha semua.

Baru2 ni aku tetiba je tergerak hati nak tahu cerita pasal umat Islam kat Kemboja ni. Mungkin sebab ada kenalan aku yang berkait rapat dengan umat Islam kat Kemboja tu kot, tu yang aku saja nak cari sikit pengetahuan pasal tu...

Sumber gambar

Bila orang tanya aku tips nak dapatkan 4 flat

Salam.

Kalau nak ikutkan, zaman belajar kat universti/kolej la antara zaman paling best bagi kebanyakan orang. Lagi best bila korang berjaya dapat 4 flat dalam satu2 sem tu. Fuhhh..happy tak terkata. Aku nak tanya la, korang pernah dapat 4 flat tak sepanjang zaman belajar? Tahu macam mana cara paling berkesan nak dapat 4 flat? Kalau nak tahu jom kita baca tips2 dari penulis mengenai cara berkesan mendapatkan 4 flat sewaktu zaman belajar. Fuhh..rasa macam riak pun ada bila tulis entri dengan tajuk yang macam ni. Haha...


Tutorial 4: Buat laman web guna notepad (hosting website)

Salam.

Kalau terasa nak buat website atau laman web guna notepad secara percuma, korang boleh baca entri ni.

Sumber gambar

Sebelum ni aku ada kongsikan tutorial cara2 nak buat website atau laman web guna notepad seperti di entri-entri berikut:

Tutorial 1: Buat website guna notepad (html)
Tutorial 2: Buat website guna notepad (html dan css)
Tutorial 3: Buat website guna notepad (navigation menu)

Kesemua tutorial aku kat atas ni tersangatlah basic sebab aku pun tak terror sangat pasal coding2 ni. Jadi, mungkin ada sesetengah di antara korang yang dah tahu lama dah apa yang aku sampaikan kat tutorial2 tu. Aku tahu ramai programmer2 yang hebat kat Malaysia ni. Aku buat tutorial ni pun saja2 je nak biar aku boleh refer balik bila2 masa nanti di samping dapat membantu orang lain yang tak tahu sangat pasal coding2 ni.

Jadinya, aku up la entri tutorial2 tersebut dengan harapan aku boleh refer balik kalau2 aku lupa benda yang aku dah belajar ni. Tak sangka pulak ada jugak orang yang terbaca dan rasa tutorial2 tu sangat membantu. Happy jugak la aku rasa bila apa yang aku buat ni membantu orang lain. Ye la...aku ni memang jenis yang suka tolong orang kan. Kalau dapat tolong orang tu....pehhh tak tau la nak cakap apa dia punya happy tu.... Kalau orang yang addicted dengan kerja tu orang gelar 'workaholic', aku pulak 'helpoholic' la.... Wuahahahah....ayat kau bro ley, tak nak kalah...

Ok2...enough! Untuk buktikan aku seorang helpoholic, makanya aku akan membantu, membantu lagi dan terus membantu. Hehe.....Kali ni tak banyak pun yang aku nak sampaikan. Kalau nak ikutkan, tutorial2 aku yang sebelum ni tu belum ada ajar lagi cara2 untuk upload coding yang dah siap tu pada web host/server. Aku cuma ajar cara2 nak save file kepada .html dan navigate website korang tu secara offline. Jadi, kali ni aku akan ajar macam mana nak bagi apa yang korang dah buat tu menjadi website yang real, berfungsi secara online dan boleh diakses oleh semua orang.

Yang paling penting cara ni free. Aku rasa ramai yang nak tahu benda ni.  Sebab free kan...siapa tak nak....  Sebab aku dulu pun google jugak "cara2 nak buat website percuma", "How to make website for free", dan macam2 lagi. Last2 aku buat blogspot je. Free jugak kan. Kahkah....
Ok start je la tutorial...Banyak pulak aku merapu.

Let's begin.

Pernah dengar 000webhost.com? Kalau nak buat website sendiri dengan percuma kena sign up kat website ni dulu.

1) Sign up account korang kat 000webhost.com. Nanti akan keluar macam kat bawah ni korang isi la apa yang patut, (pilih free subdomain):


2) Lepas dah sign up, tunggu email dari diorang untuk aktifkan account.

3) Buka email korang dan klik pada link yang diberikan untuk aktifkan account.

4) Lepas klik, account korang akan aktif. Dan boleh la log in ke 000webhost.com


5) Lepas log in, akan keluar macam kat bawah ni. Klik pada 'Go to CPanel'.

6) Kemudian, klik pula pada ' File Manager'.


7) Lepas klik akan keluar macam kat bawah ni. Username korang akan diberitahu pada email dan biasanya kalau dah log in ianya akan automatik keluar kat field 'username' :


8) Dah isi username dan password, klik 'continue', maka akan keluar la macam kat bawah ni. Kemudian, klik pula pada folder 'public.html' :

File manager 000webhost
9) Lepas tu akan keluar macam ni pulak:

Ni kat file manager aku. Kalau korang baru buat akan ada file 'defaul.php'
10) Kalau kat atas ni, 'index.html' tu file yang aku baru upload sendiri. Kalau korang yang baru je buat account, akan ada satu file 'default.php'. Korang kena delete file 'default.php' tu dulu dan gantikan dengan file html korang sendiri.

11) Kalau nak upload coding2 yang ada pada notepad korang tu, save dulu file sebagai 'index.html' kemudian baru la upload. Make sure upload ke dalam folder 'public.html'.

Klik upload dan upload la file index.html korang sendiri

12) Kalau macam aku, aku gunakan kod seperti pada tutorial 3: Buat website guna notepad (navigation menu) dan save as 'index.html'. Ini kod dia:


<html>
      <head>
          <title>Website caspositif</title>
      </head>
<body>
    <h>Selamat datang ke website saya!</h><br>
      <ul>
        <li><a href="http://caspositif.blogspot.com/">Home</a></li>
        <li><a href="#">Post</a></li>
        <li><a href="#">Profile</a></li>
        <li><a href="#">Contact</a></li>
      </ul><br>

    <p1>Ini tutorial ke-3 buat website guna notepad</p1><br>
    <p2>Tutorial kali ni kita belajar buat menu yang interaktif!</p2>
</body>

  <style>

      ul{list-style:none;}
      ul li{display:inline-block;text-align:center;}
      ul li a{text-decoration:none;font-size:20px;color:white;
      background-color:grey;display:block;width:120px;height:30px;}
      ul li a:hover{background-color:brown;}

      h{font-size:40px;color:white;padding-left:40px;}
      body{background-color:green;}
      p1{font-size:18px;color:white;position:relative;top:40px;padding-left:50px;}
      p2{font-size:25px;color:black;position:relative;top:80px;padding-left:50px;}

  </style>
</html>



14) Kalau korang dah upload file 'index.html', file manager korang akan jadi macam ni:


15)....Ini bermakna korang dah siap buat website sendiri menggunakan notepad secara percuma. Dan korang juga boleh teruskan menambah baik design website korang yang sedia ada tu dengan mengedit beberapa kod selepas ini.

16) Ohhh..bukan tu je, sekarang orang lain pun dah boleh akses ke website yang korang baru buat tu. Takde la korang syok sendiri je.  Tak percaya yang orang lain pun boleh akses website korang??? Kalau korang tak percaya, korang boleh akses website yang aku baru buat ni:

caspositif.site88

17) Dah siap. Korang boleh la happy dengan website baru korang tu dan boleh la gelakkan website aku yang terlawa dalam dunia tu . kahkah... (nanti aku free, aku sambung tutorial ni bagi lawa sikit design website aku yang statik tu)

Selamat mencuba!
Semoga korang beroleh manfaat daripada entri ini dan korang berjaya menjadi programmer yang hebat. Wuahahhah...
Salam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...