Google adsense aku ni dah approve ke belum?

Salam.

Aku rasa pelik plus gembira sekarang. Tapi sebenarnya aku tak tau nak rasa apa sekarang. Ok takpe la..lantak la dengan perasaan aku ni.....


Ok fokus kat content entri pulak. Sebelum aku cerita lebih2, korang tengok gambar kat bawah ni dulu:



Ok...aku memang pernah apply google adsense. Saje je la nak tengok layak ke tak blog aku ni nak letak google adsense. Blog biasa2 je pun, tak banyak visitors tapi kalau google approve application aku, mesti la aku akan gembira kan... So, aku gembira sekarang tetapi rasa pelik.

Cuba korang tengok gambar atas tu yang email bertarikh 7 Disember tu. Email tu kalau aku tekan, content dia akan keluar macam kat bawah ni:

Approval dari Google
Siapa2 pun yang apply adsense mesti happy kalau dapat email macam kat atas ni. Ye la...bukan senang nak dapat approval google ni. Aku pun apply 3 kali baru boleh dapat walaupun aku tak la serius sangat masa apply tu... So, memang aku gembira la dapat email macam ni.

Gembira sebab merasakan satu kejayaan telah aku perolehi.  Bab income tu aku malas nak pikir sangat, tapi bila kau berjaya mendapatkan something yang susah nak dapat, off course la kau rasa gembira giler...Rasa macam kau tackle awek asyik kena reject, last2 dia boleh terima kau, so mesti kau gembira kan?..hahaha..lebih2 pulak aku...

Ohh..ok. Tu email bertarikh 7 Disember 2015 tau...
Lepas tu korang tengok pulak email atas dia. Yang jam pukul 1.26 am tu. Dan ini juga bermaksud email tu bertarikh hari ini (9 Disember 2015).
Email atas tu la yang buat aku pelik.

Kalau klik email yang atas tu, content dia akan keluar macam ni:

Disapproval dari Google

So, sekarang apa isunya dengan team google ni? Takkan la nak approve dengan tak approve aku punya application pun boleh sampai jadi gaduh2 pulak. Siap satu team send 'approve', satu team lagi send 'disapprove'.....Benda kecik je woi, takkan tak boleh settle...Kalau google yang professional ni pun dah tak sependapat, apatah lagi nak expect politik kat Malaysia ni bersepakat...wahaha... Suka sangat kau Bro Ley kan...siap nak acah2 buat lawak pulak, kena ban baru tau....

Ok..berbalik kepada cerita asal. So, aku pening dan tak pasti sama ada approve atau tak. Tapi kalau dah keluar iklan tu kira approve la kan...Hmmm...

Kronologi application aku:

1) September 18 - Disapproved
2) December 3 - Disapproved
3) December 7 - Approved
    December 9 - Disapproved

1) September 18:

Sept 18
2) December 3:

Dec 3
Dec 3

3) December 7 & December 9 (permohonan yang sama):

Dec 7

Dec 9
Jadinya, sekarang ni aku masih tak pasti akan kesahihan keputusan dari google ni. Tapi, yang penting aku dah nampak iklan adsense tu kat blog...So, assume je la dah approve. Haha... Nak pikir lebih2 pun aku yang pening. So, just update blog macam biasa  dan biarkan google settle sendiri2 je probem aku tu...Hoho...

Btw, yang bestnya adsense ni ialah iklan based on visitor's preference(interest-based advertising), iklan boleh filter guna google publisher toolbar dan selebihnya rahsia...hahakss..

Ok..chow guys..Selamat bekerja dan bercuti sekolah...
Salam.



20 ulasan:

  1. Balasan
    1. confuse nak jawab apa...Welcome ke? Haha...

      Padam
  2. hmmm, menarik
    tp hati aku dh tawar dgn iklan, cukuplah NN sebagai saksi..
    wahahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hmmm....ok. Aku perasan dah masa jenguk blog kau. Dah kalau setahun pun x nampak hasil, better buang kan. Aku pun dah buang je NN ni tapi bukan sebab tawar hati la, tapi sebab lain.

      Tapi kau xpe, ada income lain. Komik BO mcm meletop2 je. Mesti kau rasa lagi berbaloi buat komik kan? Aku dah beli, cuma xde peluang nak baca lagi je....harap2 best...hahaha

      Padam
    2. Income? Hahahahaha projek komik tu sukarela okey, tak bergaji. Lagi takmau sapot, huhhh. Eh bukan lu la, lu baikk.. wahahahaha

      Padam
    3. Income? Hahahahaha projek komik tu sukarela okey, tak bergaji. Lagi takmau sapot, huhhh. Eh bukan lu la, lu baikk.. wahahahaha

      Padam
    4. Serius la xde duit masuk langsung walaupun sikit.. Kira komik tu jual utk cover cost je la? Waaahhh..x sangka pulak.

      Jap. Ohh..ok. Aku dah tau apa yg kau dpt. Dapat komik free je la habuan dia? Oohhh...

      Btw, Siapa yg x support tu? Macam aku je...sbb x join kau punya giveaway. Hahaa...

      Padam
  3. banyak btol kronologinya.. google pon pening nak apprve ke tidak.. hahhaah btw tahniah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha...x byk pun la, tiga kali je. Tu la...aku pun pening dgn google ni, suka hati je nak memain dgn aku...

      Padam
  4. adsense pon kemain lagi pening nak decide utk hang ni Bro Ley.
    apatah lagi aweks2 di muka ni. konfem pakat berbalah demi hang hahaha

    aku nampak dah berjoget2 dah iklan Zurich apa segala tu.
    lantakla kat adsense tu depa nak gaduh pening tara mana pon hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku nak bagi wow gak lah utk entry kalini. nahh special untuk hang Bro Ley kehkehkeh

      [img]http://qbule-asia.weebly.com/uploads/1/5/9/9/15992880/4827669_orig.gif[/img]

      Padam
    2. APA??? Kat muka kau byk aweks?? Waaahhh...ini betul menakjubkan ni. Selalunya kat muka ada awet muda je, tapi muka kau ade aweks... rare sungguh kau ini. Dah2, jgn bg diorg berbalah pasal aku, aku not available. Cukup la apa yg aku dah buat kat google. Hahaha...

      Wow...bergerak-gerak, rasa mcm nak pecahkan skrin laptop je. jk. Haha...thanks. Tapi sebenarnya aku harapkan kau bg wau utk main lelayang tu, xpun bg huruf 'wau'. haha..

      Padam
    3. typo weyh typo. demmmm. hahaha !
      "muka bumi ni" sbnrnye hahaha

      huruf 'wau' aku dah bagi kat previous entry. hehe

      Padam
    4. Ohh..yeke dah bg. Tak nyempat aku nak ngecek entri lama..wuhu..thankzz

      Padam
  5. Wow! Don't worry. Setakat masa aku tgh baca blog kau ni, ada je iklan google adsense kat sini, so maknanya diorang betul2 dah approve la...
    Hehe...
    Tahniah!
    Macam aku, aku kureng berminat dgn google adsense sbb iklan dia macam boring, kosong dan hanya text, so takut2 nanti blog aku yg boring tu bertambah boring...hahahah

    Tahniah sekali lagi :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Entah la..aku pun masih x sure dgn approval google ni. Kalaua aku check kat account adsense, siap ada tulis aku punya disapprove tp iklan still keluar.

      Situation aku ni mcm rare je nk jadi. Selalunya kalau dh keluar iklan kt blog tu dh approve la. Tapi aku punya je lain, keluar iklan tp x approve pulak..pelik.

      Btw, google adsense ni kau boleh pilih kalau cuma nk letak iklan bergambar je. Aku pilih 'text' dgn 'images'. So, iklan teks dan iklan bergambar pun keluar la... Yg bagusnya, kalau kau rasa iklan yg keluar x menarik, kau boleh Block je...

      Heh. Blog boring konon...kalau dah setiap kali kau update aku baca dgn happy, apa yg boringnya. Thanks...

      Padam
  6. wahhh, tahniah, bukan semua blogger boleh dapat adsense dr google nie :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Patut ke aku ucap thanks ni? Sbb aku still confuse lg ni dgn approve/disapprove dr google ni. Thanks...

      Padam
  7. ayokk.., aku pun kompius ni., mane stu ni., approve ke x., main2 adsense ni
    tp kan., klu ikot yg paling latest mmg x approve la kn., huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ikut paling latest x apptove la...tapi biasanya kalau iklan tu keluar, kira approve. Entah la labu...

      Btw, bukan aku sorg je kena macam ni. Ada la jugak org lain kt negara lain yg kena. Tapi, sampai skrg google mcm x boleh bri jawapan kenapa jd macam ni.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...