CARA MUDAH BUAT WEBSITE SENDIRI

Hi, 

Dah banyak artikel cara buat website sendiri. Tetapi kadang-kadang terlalu panjang untuk dihadam. Jadi, untuk artikel pertama saya di sini, saya akan kongsikan cara buat website sendiri yang lebih mudah dan ringkas. Supaya lebih mudah faham.


2 CARA BUAT WEBSITE SENDIRI

1) 100% FREE

2) Buat Website Berbayar


Kita mulakan dengan cara pertama iaitu buat website sendiri secara percuma sepenuhnya. 

1) Pertama sekali anda taipkan 000webhost di google.

2) Sign up gunakan email anda

3) Selepas itu verify email anda dan log in ke 000webhost

4) Akan ada 3 pilihan untuk anda buat website iaitu: Wordpress; Upload file (Coding); Website Builder

5) Pilih install wordpress

6) Tadaa... wordpress website anda dah siap. Sekarang anda hanya tinggal cari template wordpress yang anda berkenan. Dan tambahkan konten anda sahaja.

7) Senang je kan? Di bawah ni saya kongsikan juga satu website demo yang saya dah buat secara percuma sepenuhnya. Bezanya saya menggunakan pilihan kedua iaitu ‘upload file(coding):

https://muhafdemo.000webhostapp.com/


Kalau anda nak belajar sikit-sikit coding boleh juga ke facebook ini: 

https://m.facebook.com/codingmalaysia/




CARA KEDUA: BUAT WEBSITE BERBAYAR

Maksud buat website sendiri berbayar adalah apabila anda menggunakan hosting dan domain berbayar. Perkara normal bagi website yang professional akan pastinya ada dua perkara ini yang berbayar:

1) Hosting

2) Domain


Hosting berbayar biasanya lebih dipercayai berbanding hosting percuma dari segi support. Manakala domain berbayar akan memastikan alamat website anda senang dibaca. Contohnya www.senang.com bukannya www.senang.000webhostapp.com


Untuk buat website sendiri menggunakan domain sendiri dan hosting berbayar, ini step yang perlu anda buat:

1) Taip ‘jimathosting’ di google

2) Beli salah satu pakej. Untuk jimat mungkin boleh pilih pakej ‘shared hosting’

3) Selepas dah beli, log in menggunakan ID dan Password yang diberikan.

4) Pilih di bahagian bawah ada tertera simbol ‘wordpress’. Klik wordpress tersebut dan install.

5) Tadaa.. wordpress anda dah siap di install. Anda hanya perlu pilih template yang sesuai dan update konten sendiri.

6) Anda juga ada pilihan yang sama jika tidak ingin menggunakan wordpress. Iaitu pilihan buat website dengan upload file(coding) atau menggunakan website builder.


Baiklah itu sahaja perkongsian ringkas saya buat masa ini. Saya biarkan ringkas supaya anda boleh buat terus. Cuba kongsikan di komen jika anda dah berjaya buat website sendiri secara percuma atau berbayar.


Moga berjumpa lagi.


-Muhaf-



Emas Lelong Murah Sangat? Scam ke?

Sekarang ni aku perasan dalam facebook ada beberapa kedai emas lelong . Kalau sekali imbas memang murah. Tapi bila murah ni of course kita akan terfikir yang adakah ianya benar atau scam. Jadinya adakah emas lelong atau emas pajak gadai ni adalah scam?

Sumber Gambar

Senang je nak agak2 kalau emas lelong tu scam atau tidak. Mula-mula kena ambil tahu dulu harga emas 1g dekat market berapa harganya. Contohnya kalau harga emas di pasaran bernilai RM250 untuk 1 gram. So kalau gelang atau rantai emas di kedai yang berat 4 gram mestilah dalam lingkungan RM1,000 kan..

Tapi kalau kita tengok kedai lelong di FB ni pula, rantai atau gelang emas ni boleh pulak beratnya berbelas gram tapi jual cuma dalam harga RM600 lebih macam tu je... so mcm tak logik lah kan..

Yang sedihnya post di FB tersebut ada banyak juga komen. Si scammer ni pun pandai. Dia ambil gambar satu kedai sebenar, lepas tu dia boleh pulak edit dan photoshop letak no whatsapp dan facebook dia pada gambar papan tanda kedai sebenar tersebut. 

Owner kedai sebenar tu memang tak tahu apa2 lah, tahu2 je orang ramai dah terpecaya kedai si scammer tadi tu memang wujud sebab ada gambar fizikal kedai.

Sumber gambar

Di sini lah penting nya ilmu sebelum kita nak melabur atau spend pada sesuatu benda yang mahal. Kalau kita dah tahu harga pasaran emas untuk 1 gram tu berapa, mungkin kurang risiko kita untuk ditipu. Sedih lah belanja ribu2 tapi kena tipu je akhirnya..

Lagi satu bab jual beli emas ni kena juga ambil kira cara muamalat nya. Sama ada hukum nya harus atau haram. Ada hadis yang menyatakan jual beli emas ni mestilah kena dibuat on the spot. Maksudnya bila beli tu mesti kena dapat terus emas nya, jangan ditangguh-tangguh. Kalau tak dapat terus dan delay boleh jatuh haram.

......................

So kalau macam sistem online bank-bank yang provide platform jual beli emas macam mana pula?

Sumber gambar

Bab ni korang boleh buat research sendiri. Hasil dari research aku, kalau menggunakan platform macam public gold atau pun Maybank gold(MIGA) tu di haruskan.. sebabnya bila kita beli je emas 1 gram, memang kita tahu dalam akaun kita terus ada 1 gram emas. Dan kita boleh tebus emas fizikal juga di bank tersebut..

Tapi kalau korang beli emas, tapi emas tak dapat terus, dan ada delay, korang kena hati2. Satunya mungkin ia tidak patuh syariah, dan keduanya mungkin ianya adalah scam. 

Jadinya paling selamat adalah pergi kedai fizikal kalau nak beli emas ni. Nampak depan mata, barang dapat dan puas hati. 

Jangan percaya sangat kalau ada emas jual terlalu murah kemudian kita fikir kita boleh buat duit cepat. Pelaburan emas ni mengambil jangka masa lama. Buat lah simpanan emas ni sebagai back up untuk wang ringgit kita. Simpan sikit-sikit pun tak apa. 

Jangan lah sengaja jadi kurang pandai bila dah rambang mata dengan emas lelong murah tu dan buta-buta je percaya pada si scammer. 

Sumber gambar

Kalau korang nak buat simpanan emas patuh syariah yang paling senang buka melalui maybank2u je kat sini. Beli lah satu gram ke dua gram emas sewaktu korang ada bajet. Lepas tu biarkan dia, dan tambah lagi bila ada bajet lagi. Nanti beberapa tahun nanti baru lah nampak ada hasilnya.. 

Ni kalau korang ada bajet lah ya. Kalau duit yang ada cukup2 untuk keperluan seharian je usahlah fokus pada melabur lagi. Insyallah nanti ekonomi pulih semula korang boleh start melabur..

Harap2 korang semua dikurniakan rezeki melimpah ruah dan dipermudahkan urusan harian.. insyallah amin..

Salam guys:)


Baca lagi:


Semua nak cari pelaburan selamat dan menguntungkan. IPO CTOS Digital Berhad ni macam mana potensi nya?

Buat masa sekarang ni, kalau boleh kita nak cari pelaburan yang lebih selamat tetapi membawa pulangan yang lumayan. So pada aku pelaburan ke atas saham IPO ni biasa nya untung tetapi kena tengok jenis syarikat juga. Masih ada possibility untuk rugi kalau salah pilih sector dan syarikat.

Sumber gambar

Memang jual beli saham ni kategori risiko tinggi, tapi untuk IPO CTOS Digital Berhad tebaru ni nampak macam ada potensi tinggi untuk maju lagi ke hadapan.

P/S: Ini bukan buycall, tapi ini proses kita belajar sama-sama serba sedikit tentang syarikat ini.


Apa business CTOS?

Company yang provide report untuk credit rating individu. Biasa sebelum kita nak apply loan kan, bank akan semak credit rating/prestasi pinjaman kita? So, CTOS ni boleh supply information tu.


Berapa saham sedia ada?

Saham sedia ada: 2 billion
Major Shareholder sekarang: Creador (1.6 billion or 80%)

Siapa Creador?

Company yang invest kat BIGPharmacy, Mr DIY, Bake With Yen, Tealive, CTOS dan syarikat2 berpotensi lain. Mr DIY pun baru je buat IPO hari tu dan 'boom' juga sahamnya. Boleh tengok kat sini.


Apa itu Initial Public Offering (IPO)?
Bahasa mudahnya, First time syarikat nak listkan saham di Bursa dan orang ramai dah start boleh beli saham mereka.

Nilai IPO untuk dijual: RM1.2 billion
Jumlah saham IPO untuk dijual: 900 saham + 200 saham
Seunit saham IPO: RM1.10


Penjualan
900 saham: saham sedia ada
200 saham: Terbitan saham baru

Creador akan jual 720 saham dari 900 saham sedia ada, baki yang lain akan dijual oleh pemegang saham sedia ada yang lain.


Market Cap : RM 2.4 billion
Formula:
2 billion(saham sekarang) + 200k (saham baru) x RM 1.10(nilai IPO)
2.2 billion  x RM 1.10 = RM 2.4 billion

Price Earning (PE) ratio : 64
Formula:
Market value per share/ Earning per share
RM1.10/ RM 0.017

Earning per share formula:
Net profit 2020 / jumlah saham
(RM 37.98 million or RM0.037 bil) / (2 billion saham + 200k saham baru)

*Kalau ada tersilap kiraan formula tu, boleh inform ya*


So maksudnya company CTOS Digital Berhad dinilaikan 64 kali ganda lebih tinggi untuk IPO ini berbanding nilai saham sedia ada sekarang.

Biasa kalau PE terlalu tinggi pun tak bagus juga sebab nampak saham tu dah overvalue atau terlebih nilai. Tapi untuk syarikat CTOS ni, seandainya dijangkakan in the future jualan dan untung dia akan naik berlipat kali ganda, maka orang ramai still akan sanggup bayar harga nilai saham IPO yang sekarang 64 kali ganda ini.

Sumber gambar


Jom tengok prestasi kewangan syarikat pula:


LATEST FINANCIAL PERFORMANCE

Sales 1st Quarter 2021 = RM42.3 mil
Sales 1st Quarter 2020 = RM34.1 mil

So sales naik 24.1%

Net profit 1st Quarter 2021 = RM16.4 mil
Net profit 1st Quarter 2020 = RM 9.5 mi

So net profit naik 73%


Kemudian kita tengok pula, hasil penjualan saham IPO ini nanti bertujuan untuk apa?

1)RM990 juta untuk dibayar kepada pemegang saham sedia ada (900 unit saham)
2)RM155 juta untuk bayar hutang syarikat/borrowing bank
3)RM59 juta peruntukan untuk pembelian syarikat2 strategik
4)RM6.1 juta untuk cover cost & fee listingkan IPO di Bursa


Maksudnya, daripada terbitan 200k saham baru, hasil jualan nanti mostly akan digunakan untuk bayar hutang syarikat. Kalau tengok seimbas lalu macam tak berapa menarik lah sebab hasil tu kebanyakannya untuk bayar hutang dan bukan untuk kembangkan syarikat..

Tapi, berdasarkan pengambil alihan ke atas syarikat lain sebelum ni oleh CTOS, hutang yang ada tu boleh di justify kan dengan sebab ini. 

1) Julai 2019: CTOS ambil alih Enfo dan CTOS Insights
Kesannya: CTOS ada pegangan ke atas Experian sebanyak 26%

2) Oktober 2020: CTOS mendapatakn pegangan 20% ke atas BOL (Thailand)

3) Januari 2021: CTOS mendapatkan pegangan ke atas Basis

*Boleh juga rujuk sini

Jadinya, pembelian ke atas syarikat2 besar macam ni biasanya akan memerlukan dana yang besar. Pembelian ini pun berikan potensi kepada CTOS untuk ada lebih banyak database untuk syarikat dan mengembangkan perniagaan. 

So, masih nampak positif untuk IPO CTOS Digital Berhad ini.

Untuk yang nak apply IPO CTOS ni masih boleh apply melalui maybank2u pun boleh. Caranya kena link kan CDS akaun dengan akaun maybank dulu, lepas tu dah boleh beli.

Tarikh tutup IPO: 6/7/2021
Adviser for IPO exercise: Maybank Investment + RHB Investment


Btw, untuk apply IPO ni adalah berdasarkan undian. Ada rezeki kita dapat saham tu. Takde rezeki duit tu akan return sendiri ke akaun kita. Dan perlu diingatkan juga, untung atau rugi dari pembelian saham ini tetap adalah dari keputusan kita sendiri. "Trade at Your Own Risk"

Semoga bermanfaat dan semoga berjaya.
Salam guys :)


Nota:
Boleh juga rujuk lebih lanjut mengenai IPO CTOS kat sini:

Post FB isaham on CTOS IPO
https://www.facebook.com/118850045130967/posts/1455511161464842/?d=n

Sumber The Edge:

https://www.theedgemarkets.com/article/ctos-digital-ipo-raise-rm12b


Baca lagi:

Bendera Putih Bukan Tanda Mengalah? Bukan Buka Aib?

Isu angkat bendera putih ni sejak semalam dah start. Ada pula yang kata angkat bendera putih ni seolah-olah macam membuka aib. Dan ada juga yang kata lebih baik angkat tangan berdoa dari angkat bendera putih sebab kita orang islam.

Sumber Gambar

Aku personally setuju dengan kempen ini. Memang lah kita orang Islam tapi ni salah satu usaha juga. Lagi2 buat masa sekarang ni yang selalu sangat kita asyik dengar berita menyedihkan mengenai mereka2 yg hilang pekerjaan, sampai ke tahap bunuh diri T_T. 

Pada aku, kempen angkat bendera putih ni bagus je. Kempen ni mengajak orang ramai yang tengah dalam kesusahan atau kelaparan untuk kibarkan bendera putih di rumah masing2 supaya ada orang sekililing yang dapat membantu ringankan beban bersama. Zaman pandemic ni memang kita tahu ramai rakyat tertekan dengan Lockdown dan PKP yang tak berkesudahan. Harapnya dengan kempen ini dapat jugak lah bantuan disampaikan tanpa perlu lalui birokrasi yang mungkin ambil masa lama. 


Berbalik kepada isu tadi, Adakah mengangkat bendera putih tanda mengalah? Atau membuka aib? 

Kalau sampai insan tu dah terdesak sangat dan boleh membawa kepada depression, lepas tu terasa nak bunuh diri pula, aku rasa dengan angkat bendera putih macam ni dah tak consider kita sengaja nak buka aib sendiri, tapi sebaliknya ini antara usaha juga iaitu usaha memberi signal minta bantuan pada orang lain supaya dapat merasakan sedikit kelapangan dalam urusan harian. 

TAPI tak bermaksud kita lupakan pencipta dan pemberi rezeki. Doa tetap juga perlu agar berkat hidup kita. Cumanya kempen ni sebenarnya diharapkan dapat meringankan beban2 mereka di luar sana supaya tak terasa menanggung seorang diri. 

Sumber gambar

Sebenarnya di Guatemala, rakyat kat sana dah pernah pun buat macam ni. Diorang pun kibarkan bendera putih bagi memberi signal yang diorang sedang kelaparan sewaktu Lockdown 2020. Boleh baca kat sini. Diorang ada beberapa warna bendera lagi.

Bendera putih tanda ingin mendapatkan bantuan makanan.
Bendera merah tanda ingin dapatkan bantuan perubatan.
Bendera Hitam, Kuning dan Biru tanda menunjukkan wanita, anak kecil atau orang tua sedang berhadapan bahaya keganasan.

Jadinya, kempen ini ada baiknya juga disambut warga Malaysia. Moga2 kita sesama kita dapat berkongsi rezeki agar hidup kita semua penuh berkat. 

Kalau korang ada terperasan bendera putih atau plastik putih dikibarkan kat mana2 rumah tu boleh lah alert dan kongsi rezeki bersama. Kalau tak ada nampak pun, boleh juga korang salurkan bantuan secara online kat website Kitafund yang dah memang dipercayai ni. Ramai yang memang perlukan bantuan. Tak dapat bantu banyak, sikit pun tak apa.

Harap2 korang semua dikurniakan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudahkan urusan dalam situasi yang mencabar ni. Amin insyallah..

Assalam.

Kebolehan ke Luar Negara tanpa menukar Mata Wang

Salam guys,

Korang teringin tak lepas covid ni berkakhir insyallah... korang dah tak perlu lagi nak tukar duit sebelum melancong ke luar negara? Mesti teringin kan? Sebab mudah.. Bayangkan kita ke luar negara cuma bawa phone sahaja utk bayar segala macam benda. Fuhhh senangnya hidup.. takde lah masalah duit terlebih tukar lepas ni..

Sumber gambar


Baru-baru ni Bank Negara ada umumkan untuk beri 5 lesen digital banking kepada pembida yang berjaya. Kalau kita tengok syarikat-syarikat yang nak apply lesen ni semua bukan calang-calang. 

Salah satunya adalah gabungan syarikat SEA Ltd dan Petronas. Syarikat SEA tu bawah dia ada Shopee, dan Garena(syarikat yang buat game Call of Duty). Boleh nampak kan potential syarikat yang besar macam ni bila diorang dah start masuk bisnes digital banking bersaing dengan bank2 sedia ada...

Selain itu, gabungan RHB dan Axiata pun sama berminat untuk apply lesen ni. Lagi syarikat yang berminat seperti YTL Group, Genting Berhad, kerajaan Sarawak, Grab dan Sunway Berhad. Semua syarikat besar2 yang kita tahu potential mereka dalam dunia digital. 

Akhir tahun 2022 baru kita tahu siapa yang akan dapat lesen ni. Harap2 siapa yang dapat tu akan membuatkan urusan perbankan kita nanti semakin mudah di mana sahaja kita berada sama ada dalam atau luar negara.




Lama dah tak menulis rasanya. 

Harap perkongsian serba sedikit ini ada manfaat kepada kalian semua. Insyallah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...