Semua nak cari pelaburan selamat dan menguntungkan. IPO CTOS Digital Berhad ni macam mana potensi nya?

Buat masa sekarang ni, kalau boleh kita nak cari pelaburan yang lebih selamat tetapi membawa pulangan yang lumayan. So pada aku pelaburan ke atas saham IPO ni biasa nya untung tetapi kena tengok jenis syarikat juga. Masih ada possibility untuk rugi kalau salah pilih sector dan syarikat.

Sumber gambar

Memang jual beli saham ni kategori risiko tinggi, tapi untuk IPO CTOS Digital Berhad tebaru ni nampak macam ada potensi tinggi untuk maju lagi ke hadapan.

P/S: Ini bukan buycall, tapi ini proses kita belajar sama-sama serba sedikit tentang syarikat ini.


Apa business CTOS?

Company yang provide report untuk credit rating individu. Biasa sebelum kita nak apply loan kan, bank akan semak credit rating/prestasi pinjaman kita? So, CTOS ni boleh supply information tu.


Berapa saham sedia ada?

Saham sedia ada: 2 billion
Major Shareholder sekarang: Creador (1.6 billion or 80%)

Siapa Creador?

Company yang invest kat BIGPharmacy, Mr DIY, Bake With Yen, Tealive, CTOS dan syarikat2 berpotensi lain. Mr DIY pun baru je buat IPO hari tu dan 'boom' juga sahamnya. Boleh tengok kat sini.


Apa itu Initial Public Offering (IPO)?
Bahasa mudahnya, First time syarikat nak listkan saham di Bursa dan orang ramai dah start boleh beli saham mereka.

Nilai IPO untuk dijual: RM1.2 billion
Jumlah saham IPO untuk dijual: 900 saham + 200 saham
Seunit saham IPO: RM1.10


Penjualan
900 saham: saham sedia ada
200 saham: Terbitan saham baru

Creador akan jual 720 saham dari 900 saham sedia ada, baki yang lain akan dijual oleh pemegang saham sedia ada yang lain.


Market Cap : RM 2.4 billion
Formula:
2 billion(saham sekarang) + 200k (saham baru) x RM 1.10(nilai IPO)
2.2 billion  x RM 1.10 = RM 2.4 billion

Price Earning (PE) ratio : 64
Formula:
Market value per share/ Earning per share
RM1.10/ RM 0.017

Earning per share formula:
Net profit 2020 / jumlah saham
(RM 37.98 million or RM0.037 bil) / (2 billion saham + 200k saham baru)

*Kalau ada tersilap kiraan formula tu, boleh inform ya*


So maksudnya company CTOS Digital Berhad dinilaikan 64 kali ganda lebih tinggi untuk IPO ini berbanding nilai saham sedia ada sekarang.

Biasa kalau PE terlalu tinggi pun tak bagus juga sebab nampak saham tu dah overvalue atau terlebih nilai. Tapi untuk syarikat CTOS ni, seandainya dijangkakan in the future jualan dan untung dia akan naik berlipat kali ganda, maka orang ramai still akan sanggup bayar harga nilai saham IPO yang sekarang 64 kali ganda ini.

Sumber gambar


Jom tengok prestasi kewangan syarikat pula:


LATEST FINANCIAL PERFORMANCE

Sales 1st Quarter 2021 = RM42.3 mil
Sales 1st Quarter 2020 = RM34.1 mil

So sales naik 24.1%

Net profit 1st Quarter 2021 = RM16.4 mil
Net profit 1st Quarter 2020 = RM 9.5 mi

So net profit naik 73%


Kemudian kita tengok pula, hasil penjualan saham IPO ini nanti bertujuan untuk apa?

1)RM990 juta untuk dibayar kepada pemegang saham sedia ada (900 unit saham)
2)RM155 juta untuk bayar hutang syarikat/borrowing bank
3)RM59 juta peruntukan untuk pembelian syarikat2 strategik
4)RM6.1 juta untuk cover cost & fee listingkan IPO di Bursa


Maksudnya, daripada terbitan 200k saham baru, hasil jualan nanti mostly akan digunakan untuk bayar hutang syarikat. Kalau tengok seimbas lalu macam tak berapa menarik lah sebab hasil tu kebanyakannya untuk bayar hutang dan bukan untuk kembangkan syarikat..

Tapi, berdasarkan pengambil alihan ke atas syarikat lain sebelum ni oleh CTOS, hutang yang ada tu boleh di justify kan dengan sebab ini. 

1) Julai 2019: CTOS ambil alih Enfo dan CTOS Insights
Kesannya: CTOS ada pegangan ke atas Experian sebanyak 26%

2) Oktober 2020: CTOS mendapatakn pegangan 20% ke atas BOL (Thailand)

3) Januari 2021: CTOS mendapatkan pegangan ke atas Basis

*Boleh juga rujuk sini

Jadinya, pembelian ke atas syarikat2 besar macam ni biasanya akan memerlukan dana yang besar. Pembelian ini pun berikan potensi kepada CTOS untuk ada lebih banyak database untuk syarikat dan mengembangkan perniagaan. 

So, masih nampak positif untuk IPO CTOS Digital Berhad ini.

Untuk yang nak apply IPO CTOS ni masih boleh apply melalui maybank2u pun boleh. Caranya kena link kan CDS akaun dengan akaun maybank dulu, lepas tu dah boleh beli.

Tarikh tutup IPO: 6/7/2021
Adviser for IPO exercise: Maybank Investment + RHB Investment


Btw, untuk apply IPO ni adalah berdasarkan undian. Ada rezeki kita dapat saham tu. Takde rezeki duit tu akan return sendiri ke akaun kita. Dan perlu diingatkan juga, untung atau rugi dari pembelian saham ini tetap adalah dari keputusan kita sendiri. "Trade at Your Own Risk"

Semoga bermanfaat dan semoga berjaya.
Salam guys :)


Nota:
Boleh juga rujuk lebih lanjut mengenai IPO CTOS kat sini:

Post FB isaham on CTOS IPO
https://www.facebook.com/118850045130967/posts/1455511161464842/?d=n

Sumber The Edge:

https://www.theedgemarkets.com/article/ctos-digital-ipo-raise-rm12b


Baca lagi:

1 ulasan:

  1. Forex trading boleh berjaya bila ada mentor mudahnya saham boleh bantu.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...