Bendera Putih Bukan Tanda Mengalah? Bukan Buka Aib?

Isu angkat bendera putih ni sejak semalam dah start. Ada pula yang kata angkat bendera putih ni seolah-olah macam membuka aib. Dan ada juga yang kata lebih baik angkat tangan berdoa dari angkat bendera putih sebab kita orang islam.

Sumber Gambar

Aku personally setuju dengan kempen ini. Memang lah kita orang Islam tapi ni salah satu usaha juga. Lagi2 buat masa sekarang ni yang selalu sangat kita asyik dengar berita menyedihkan mengenai mereka2 yg hilang pekerjaan, sampai ke tahap bunuh diri T_T. 

Pada aku, kempen angkat bendera putih ni bagus je. Kempen ni mengajak orang ramai yang tengah dalam kesusahan atau kelaparan untuk kibarkan bendera putih di rumah masing2 supaya ada orang sekililing yang dapat membantu ringankan beban bersama. Zaman pandemic ni memang kita tahu ramai rakyat tertekan dengan Lockdown dan PKP yang tak berkesudahan. Harapnya dengan kempen ini dapat jugak lah bantuan disampaikan tanpa perlu lalui birokrasi yang mungkin ambil masa lama. 


Berbalik kepada isu tadi, Adakah mengangkat bendera putih tanda mengalah? Atau membuka aib? 

Kalau sampai insan tu dah terdesak sangat dan boleh membawa kepada depression, lepas tu terasa nak bunuh diri pula, aku rasa dengan angkat bendera putih macam ni dah tak consider kita sengaja nak buka aib sendiri, tapi sebaliknya ini antara usaha juga iaitu usaha memberi signal minta bantuan pada orang lain supaya dapat merasakan sedikit kelapangan dalam urusan harian. 

TAPI tak bermaksud kita lupakan pencipta dan pemberi rezeki. Doa tetap juga perlu agar berkat hidup kita. Cumanya kempen ni sebenarnya diharapkan dapat meringankan beban2 mereka di luar sana supaya tak terasa menanggung seorang diri. 

Sumber gambar

Sebenarnya di Guatemala, rakyat kat sana dah pernah pun buat macam ni. Diorang pun kibarkan bendera putih bagi memberi signal yang diorang sedang kelaparan sewaktu Lockdown 2020. Boleh baca kat sini. Diorang ada beberapa warna bendera lagi.

Bendera putih tanda ingin mendapatkan bantuan makanan.
Bendera merah tanda ingin dapatkan bantuan perubatan.
Bendera Hitam, Kuning dan Biru tanda menunjukkan wanita, anak kecil atau orang tua sedang berhadapan bahaya keganasan.

Jadinya, kempen ini ada baiknya juga disambut warga Malaysia. Moga2 kita sesama kita dapat berkongsi rezeki agar hidup kita semua penuh berkat. 

Kalau korang ada terperasan bendera putih atau plastik putih dikibarkan kat mana2 rumah tu boleh lah alert dan kongsi rezeki bersama. Kalau tak ada nampak pun, boleh juga korang salurkan bantuan secara online kat website Kitafund yang dah memang dipercayai ni. Ramai yang memang perlukan bantuan. Tak dapat bantu banyak, sikit pun tak apa.

Harap2 korang semua dikurniakan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudahkan urusan dalam situasi yang mencabar ni. Amin insyallah..

Assalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...