Emas Lelong Murah Sangat? Scam ke?

Sekarang ni aku perasan dalam facebook ada beberapa kedai emas lelong . Kalau sekali imbas memang murah. Tapi bila murah ni of course kita akan terfikir yang adakah ianya benar atau scam. Jadinya adakah emas lelong atau emas pajak gadai ni adalah scam?

Sumber Gambar

Senang je nak agak2 kalau emas lelong tu scam atau tidak. Mula-mula kena ambil tahu dulu harga emas 1g dekat market berapa harganya. Contohnya kalau harga emas di pasaran bernilai RM250 untuk 1 gram. So kalau gelang atau rantai emas di kedai yang berat 4 gram mestilah dalam lingkungan RM1,000 kan..

Tapi kalau kita tengok kedai lelong di FB ni pula, rantai atau gelang emas ni boleh pulak beratnya berbelas gram tapi jual cuma dalam harga RM600 lebih macam tu je... so mcm tak logik lah kan..

Yang sedihnya post di FB tersebut ada banyak juga komen. Si scammer ni pun pandai. Dia ambil gambar satu kedai sebenar, lepas tu dia boleh pulak edit dan photoshop letak no whatsapp dan facebook dia pada gambar papan tanda kedai sebenar tersebut. 

Owner kedai sebenar tu memang tak tahu apa2 lah, tahu2 je orang ramai dah terpecaya kedai si scammer tadi tu memang wujud sebab ada gambar fizikal kedai.

Sumber gambar

Di sini lah penting nya ilmu sebelum kita nak melabur atau spend pada sesuatu benda yang mahal. Kalau kita dah tahu harga pasaran emas untuk 1 gram tu berapa, mungkin kurang risiko kita untuk ditipu. Sedih lah belanja ribu2 tapi kena tipu je akhirnya..

Lagi satu bab jual beli emas ni kena juga ambil kira cara muamalat nya. Sama ada hukum nya harus atau haram. Ada hadis yang menyatakan jual beli emas ni mestilah kena dibuat on the spot. Maksudnya bila beli tu mesti kena dapat terus emas nya, jangan ditangguh-tangguh. Kalau tak dapat terus dan delay boleh jatuh haram.

......................

So kalau macam sistem online bank-bank yang provide platform jual beli emas macam mana pula?

Sumber gambar

Bab ni korang boleh buat research sendiri. Hasil dari research aku, kalau menggunakan platform macam public gold atau pun Maybank gold(MIGA) tu di haruskan.. sebabnya bila kita beli je emas 1 gram, memang kita tahu dalam akaun kita terus ada 1 gram emas. Dan kita boleh tebus emas fizikal juga di bank tersebut..

Tapi kalau korang beli emas, tapi emas tak dapat terus, dan ada delay, korang kena hati2. Satunya mungkin ia tidak patuh syariah, dan keduanya mungkin ianya adalah scam. 

Jadinya paling selamat adalah pergi kedai fizikal kalau nak beli emas ni. Nampak depan mata, barang dapat dan puas hati. 

Jangan percaya sangat kalau ada emas jual terlalu murah kemudian kita fikir kita boleh buat duit cepat. Pelaburan emas ni mengambil jangka masa lama. Buat lah simpanan emas ni sebagai back up untuk wang ringgit kita. Simpan sikit-sikit pun tak apa. 

Jangan lah sengaja jadi kurang pandai bila dah rambang mata dengan emas lelong murah tu dan buta-buta je percaya pada si scammer. 

Sumber gambar

Kalau korang nak buat simpanan emas patuh syariah yang paling senang buka melalui maybank2u je kat sini. Beli lah satu gram ke dua gram emas sewaktu korang ada bajet. Lepas tu biarkan dia, dan tambah lagi bila ada bajet lagi. Nanti beberapa tahun nanti baru lah nampak ada hasilnya.. 

Ni kalau korang ada bajet lah ya. Kalau duit yang ada cukup2 untuk keperluan seharian je usahlah fokus pada melabur lagi. Insyallah nanti ekonomi pulih semula korang boleh start melabur..

Harap2 korang semua dikurniakan rezeki melimpah ruah dan dipermudahkan urusan harian.. insyallah amin..

Salam guys:)


Baca lagi:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...