Kebolehan ke Luar Negara tanpa menukar Mata Wang

Salam guys,

Korang teringin tak lepas covid ni berkakhir insyallah... korang dah tak perlu lagi nak tukar duit sebelum melancong ke luar negara? Mesti teringin kan? Sebab mudah.. Bayangkan kita ke luar negara cuma bawa phone sahaja utk bayar segala macam benda. Fuhhh senangnya hidup.. takde lah masalah duit terlebih tukar lepas ni..

Sumber gambar


Baru-baru ni Bank Negara ada umumkan untuk beri 5 lesen digital banking kepada pembida yang berjaya. Kalau kita tengok syarikat-syarikat yang nak apply lesen ni semua bukan calang-calang. 

Salah satunya adalah gabungan syarikat SEA Ltd dan Petronas. Syarikat SEA tu bawah dia ada Shopee, dan Garena(syarikat yang buat game Call of Duty). Boleh nampak kan potential syarikat yang besar macam ni bila diorang dah start masuk bisnes digital banking bersaing dengan bank2 sedia ada...

Selain itu, gabungan RHB dan Axiata pun sama berminat untuk apply lesen ni. Lagi syarikat yang berminat seperti YTL Group, Genting Berhad, kerajaan Sarawak, Grab dan Sunway Berhad. Semua syarikat besar2 yang kita tahu potential mereka dalam dunia digital. 

Akhir tahun 2022 baru kita tahu siapa yang akan dapat lesen ni. Harap2 siapa yang dapat tu akan membuatkan urusan perbankan kita nanti semakin mudah di mana sahaja kita berada sama ada dalam atau luar negara.




Lama dah tak menulis rasanya. 

Harap perkongsian serba sedikit ini ada manfaat kepada kalian semua. Insyallah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...