Kenapa aku tak suka tengok cerita hantu dari barat

Salam guys,
Korang la kan.. kalau tengok cerita hantu, jenis yang senang takut atau jenis yang tak takut langsung?

Don't let me in

Aku consider diri aku kat tengah2. Ada kalanya rasa seram jugak bila tengok cerita hantu. Tengok jenis movie la. Kalau movie tu jalan cerita dia macam dekat dengan environment sebenar aku, maka aku lebih mudah nak rasa seram tu. Kalau jalan cerita tu jauh sangat dari realiti, aku terus kurang feel tengok cerita tu walaupun muka hantu tu scary habis..

Contohnya macam movie-movie dari barat la. Kalau cerita hantu orang putih mostly aku akan rasa tak best untuk ditonton. Walaupun ramai orang cakap seram dan dapat rating tinggi, tetap aku rasa tak best tengok cerita hantu omputih ni.

KENAPA CERITA HANTU BARAT TAK BEST

Kenapa aku rasa tak best? Sebab cerita hantu omputih ni biasanya tak logik dalam fikiran aku. Hantu dia semua power2 sampai mampu bunuh manusia. Aku tak boleh brain macam mana hantu boleh bunuh manusia macam hantu tu serial killer. Sebab dalam kepala aku masih fikir semua makhluk lemah dan takde yang boleh menandingi kuasa yang Maha Esa.

Kalau Allah izinkan manusia tu mati baru la boleh mati. Tapi dalam cerita hantu barat ni hantu dia biasanya boleh bunuh orang sesuka hati je. Tu yang buat aku rasa tak logik tu. Walaupun tengah tengok cerita omputih sekalipun, aku still akan pikir benda2 macam ni.


CERITA HANTU MELAYU LAGI BEST

Beza dengan kalau aku tengok cerita hantu melayu. Contohnya macam cerita munafik. Cerita munafik aku boleh terima. Hantu dia logik sebab memang benda betul pun hantu/jin boleh rasuk dan masuk dalam badan manusia. Sebab berlakunya kematian dalam cerita munafik pun biasanya atas sebab dia dirasuk dan tak perasan dia dah mencederakan orang sekeliling dia. Kat sini nampak ada pelakunya. Manusia sendiri. Manusia yang dikawal oleh jin dan hantu tu la yang menyebabkan manusia bunuh manusia lain.

Tapi itu pun dengan izin Allah. Bukan dengan cara hantu dari luar badan manusia pergi bunuh manusia sesuka hati macam yang selalu terjadi dalam cerita barat. Sebab tu la cerita2 hantu melayu macam ni yang buat aku feel tengok cerita tu. Sebab aku rasa logik dan semuanya ‘make sense’.

MANA LOGIKNYA?

Kira aku someone yang akan selalu fikir pasal logik dulu. Aku tak suka tengok cerita harry potter yang sangat susah aku fikir logiknya cerita tu. Tapi aku lebih suka tengok cerita perang dulu2 yang memang cara diorang berlawan tu logik dan make sense. Kecuali cerita super hero la. Walaupun aku tahu kuasa diorang tak logik tapi still aku boleh layan sebab cerita dia kadang2 lawak dan penampilan watak hero tu obvious menunjukkan sifat kepimpinan hero tersebut. Cerita super hero macam ni aku dapat rasa elemen motivation dalam tu. So sebab tu aku masih boleh layan...

KURANG EMPATI

Kira kalau tengok cerita hantu pun aku masih kuat memikirkan tentang logiknya sesuatu, aku ni kira seorang yang kurang empati. Untuk aku feel macam mana orang dalam movie tu rasa takut agak susah bila semuanya nampak tak logik. Aku pun akan jadi hilang rasa seram tengok cerita tu.

quora.com

Memang someone yang macam aku yg selalu fikirkan tentang logik dan make sensenya sesuatu ni mungkin akan ada sifat kurang empati. Expresi feeling aku pun maybe sangat kurang. Tak percaya? Kalau korang someone yang ada di sekeliling aku mesti korang akan ada rasa aku ni seorang yang expressionless. Happy pun camtu je, sedih pun camtu je, takut pun camtu je, risau pun camtu je.. Biasanya aku prefer untuk happy. Nampak? aku senang je nak pilih aku nak happy ke nak apa. Sebab aku buat something ikut logik akal. Perempuan mesti ramai tak suka aku sebab aku susah nak feeling macam diorang feeling. Aku rasa la.. haha...

Seseorang yang selalu berfikir pasal logik dan make sensenya sesuatu ni ada character dan cara komunikasi pilihan dia yang tersendiri. Nanti aku cerita kat next entri eh. Haha..

Korang suka tengok cerita hantu? Cerita apa yang paling feel sekali korang pernah tengok?


Baca lagi:

2 ulasan:

  1. cerita hantu barat banyak ganas-ganas, bunuh-bunuh.. seramnya kadang tu takde pun. lebih kepada takut kepada keganasan tu je

    www.maisarahsidi.com

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...