Perlu ke masuk kelas untuk labur saham?

Salam guys,

Dah setahun rasanya aku tak update blog ni. Rasa rindu pulak. Jadinya di saat orang tengah banyak cari cara untuk tambahkan income ni, aku just nak kongsikan pengalaman aku terlibat dalam dunia saham yang juga salah satu cara untuk tambah pendapatan. So at least ada lah juga entri untuk tahun ni. 
 
Sumber:wikipedia


Labur Saham Boleh Buat Duit Ke?

Memang boleh buat duit kalau reti dengan selok belok saham. Tapi kesemua pasal saham ni adalah theory of probability atau teori kebarangkalian. So secara amnya takde siapa boleh confirm 100% saham yang dibeli tu untung. Cumanya bila dah belajar, kita akan tahu peratus kebarangkalian saham tu akan naik. Kalau kita sangkakan 90% akan naik maka kita beli. Kalau kita rasa 50:50 mungkin lebih baik cari yang lain je.

Yang aku tahu, labur saham ni sentiasa ada risiko. Jangan tengok potential untung dulu. Kira berapa banyak kita sanggup rugi dulu. Kalau kita rasa boleh tenang dengan kerugian tu then boleh lah beli saham tersebut. So cara nak tahu kita boleh relaks ke tak memang kena rasa sendiri. Beli saham betul2 baru tahu apa rasa dia tengok kaunter warna merah. Haha..

Tapi chill je. Kalau ada ilmu, kaunter tengah merah pun still akan ada confident harga saham tu akan naik balik. So penting nya ilmu tu. Kalau korang nak belajar, boleh je belajar dengan siapa2. Ilmu saham ni kebanyakannya lebih kurang sama dan basic. Yang membezakan biasanya adalah pengalaman dan kawalan emosi masing2. 

Warren Buffett once said that it is wise for investors to be “fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.”

 

Tengok apa Warren Buffett cakap tu..
Jadi takut bila ramai orang sedang tamak,
Jadi tamak bila ramai orang sedang takut.



Nak praktikkan apa yang dia cakap ni bukan senang.
Bila tengok orang lain untung, kita pun nak jugak tapi sebenarnya dah terlambat.

Bila tengok saham tengah jatuh walaupun sebenarnya syarikat tu bagus, time tu takut pulak nak beli saham yang tengah undervalue tu. Haha.. So sampai bila2 lah tak dapat nak praktikkan kata2 Warren Buffet tu.

Patut ke semua orang melabur saham?

TAK. Melabur ni bila ada duit lebihan je iaitu duit simpanan yang kita tahu takkan digunakan untuk perbelanjaan seharian. So bila guna duit lebihan ni kawalan emosi kita akan lebih stabil. Rugi pun masih boleh tenang lagi. Sebab selagi kita tak jual saham, selagi tu rugi hanya atas kertas sahaja. Bukan rugi betul2 lagi. Dah jual baru confirm rugi.

Perlu ke masuk kelas saham yang caj mahal?


Pada pandangan aku, kalau korang jenis takde masa untuk jadi trader dan hadap skrin sentiasa (9am-5pm berjual beli saham), lebih baik masuk kelas yang murah2 je dulu atau dengar lah yang percuma. Ambil tahu pasal basic. Belajar jadi investor dulu.

Tapi kalau korang memang ada masa nak trade setiap hari 9am -5pm, mungkin boleh lah consider nak masuk kelas2 yang caj lebih sikit tu.

Setiap penganjur kelas akan letak harga mengikut nilai yang dia rasa patut untuk kelas dia. Kalau kita rasa dia caj overprice, then cari je kelas lain yang lebih affordable. Nak kecam2 pun bukan dapat apa, sebab yang dah masuk kelas tu rileks je tengah usaha jana pendapatan, tapi kita yang duk kecam je tak improve apa2 pun untuk diri sendiri. Buang masa je.

Cuma nasihat aku, elakkan masuk kelas/group yang suka kecam kelas/group lain. Sebab ni akan buatkan hidup korang penuh dengan benda2 negatif bila content yang korang dapat lebih banyak kecaman daripada ilmu.

Prestasi aku dalam saham?


Aku tak banyak pun sebenarnya jual beli saham ni. Haha.. sebab aku tak banyak masa nak tengok skrin waktu kerja. Setakat bawah 10 kali jual beli saham yang aku dah buat, dapat lah jugak net profit bawah RM500 je. Haha..tapi tu pun sebab beli IPO yang banyak untung tu.

So begitu lah kisahnya. Saje aku nak share dengan korang. Entri ni bukan nak recommend korang untuk masuk kelas apa atau beli saham apa ya. Sekadar perkongsian. Lagi2 time pandemic ni, ada family yang tengah susah dan duit cukup2 je untuk seharian. So mereka2 ni aku tak sarankan lah nak cuba2 saham. Moga2 wabak covid ni cepat berakhir dan keadaan dunia pulih seperti sedia kala.

Btw kalau korang nak cuba2 ilmu trade saham ni, boleh jugak paper trade dulu kat Bursa Marketplace.

Ke dah ada yang dah mula labur saham sejak PKP hari tu? Banyak ke untung korang? Share sikit. Hehe… 

Baca lagi:

1 ulasan:

  1. betul tu kalau guna duit lebihan lagi elok , takdelah kalau jatuh ke apa .

    my lecture pun ada ckp pasal ni .ilove to try gak tpi idk when . i have zero knowldege

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...