Tips mendapatkan lailatul qadar di 10 malam terakhir

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Sedar tak sedar, dah nak tinggal 10 hari je lagi ramadhan ni. Sekejap je masa berlalu kan....sampai aku pun tak sedar yang dah lama aku tak update entri rupanya....huhu....Ok la...hari ni aku update la. Memandangkan puasa2 ni aku agak malas sikit nak mengarang, jadi aku share je la dengan korang sesuatu yang bermanfaat ni.
Ni aku dapat dari group whatsapp aku, dan aku rasa sangat berguna tips2 ni. Sebelum tu, aku rasa aku kena bagi ayat quran sikit...baru korang akan menghayati cerita seterusnya. Nah ni:

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ *
 
 وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ *

 لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ *

 تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ *

 سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ *

1) Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Qur’an) pada malam kemuliaan (Lailatul Qadr). 
2) Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan (Lailatul Qadr) itu? 
3) Malam kemuliaan itu (Lailatul Qadr) lebih baik dari seribu bulan. 
4) Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Rabbnya untuk mengatur segala urusan.
5) Malam itu penuh kesejahteraan sampai terbit fajar”. (Al-Qadr: 1-5) 

Nampak tak apa isimewanya malam lailatul qadr ni? Malam lailatul qadr ni lebih baik dari seribu bulan. Seribu bulan tu lebih kurang dalam 83 tahun la(1000/12 =83.333333). Lama jugak sebenarnya 83 tahun tu. Belum tentu kita boleh hidup selama tu.... Jadi, kiranya kalau korang buat baik, beribadah pada malam lailatul qadar ni amalan pada malam tu adalah lebih baik dari amalan yang sama pada hari biasa selama 1000 bulan.

Ni juga bermaksud lebih baik kalau korang dapat bertemu dengan malam lailatul qadar ni berbanding korang dapat hidup selama 83 tahun tapi tak pernah merasai nikmat malam lailatul qadar. Kalau korang nak tahu lagi kelebihan malam lailatul qadar ni, korang boleh baca kat sini: Keistimewaan 10 malam terakhir


Ok...sekarang baru la aku nak kongsikan apa yang aku nak kongsikan pada awalnya tadi. Tapi, tips ni dalam english. Aku nak translate melayu nanti tak berapa sampai pulak kang nanti isinya tu.....campur dengan aku malas lagi. Maka, aku share je la dalam english benda ni:

Sumber gambar


Powerful Tips for the Last 10 Nights

1. Do not let your 'performance' until now affect your last 10 days. The moment of forgiveness could be today or anytime in the coming days! It is not all lost! If you sincerely wish it could have been better - Chin up and get ready to make it your best yet! Start with a positive, sincere intention!

2. Today, take a little time to read the Tafseer of Surah al-Qadr to understand what actually happens this night! You will feel its power & greatness so much more!

Sumber gambar
3. Do not wait for the 27th Night to give it your "all". The entire last 10 days should be your target. Stay up each night! Would you want to miss Laylatul Qadr even "by chance"?

4. Do not fall into any innovations/celebrations any masjid or culture might try to promote. Follow the Sunnah! The Prophet (sallAllahu 'alaihi wa sallam) guided us simply: "Whoever stays up and prays on Laylat al-Qadr out of faith and in the hope of reward, his previous sins will be forgiven.”

5. Memorize and keep asking the dua' taught by Rasulullah (sallAllahu 'alaihi wa sallam): Allaahumma innaka ‘afuwwun tuhibb al-‘afwa fa’affu ‘anni (O Allaah, You are forgiving and You love forgiveness, so forgive me).
Sumber gambar
6. Prepare a short dua' list. Remember this is as awesome as it ever gets for a servant of Allah! The Night of Qadr, of Destiny! Consciously pick each and everything you crucially wish for in this dunya, in your deen, family, and in your aakhirah! Don't forget to include the brothers and sisters around the world who are suffering and in grief!

7. Take brief naps during the day, if possible. Keep your stomach light and sleep as soon as you have prayed 'isha. Do not delay! After a brief nap, refresh yourself and get. ready for worship.
 
8. Don't neglect your family! Rasulullah made it a point to wake up his wives throughout these nights! And yes, your children are not too young to stay up some part of the night - if they can be allowed to play video games or watch TV, they can be inspired to be up atleast for sometime! Prepare them, make them excited, plan some activities for them to do!
Sumber gambar
9. Look the Part: The way we dress and prepare.has a big effect on our psychology. Wear your best, perfume yourself, and feel the energy!

10. Choose a spot, whether in the Masjid or in your home, where you can have peace and solitude. Keep your mushaf, praying mat, and water at hand so that you are not distracted by constantly getting up for this or that.

11. IMP: This is not the night to tweet pics or update FB statuses about how amazing the night is and how you are feeling & worshipping Allah! Let that be a secret between you & your Rabb! So switch off those phones, wifi, laptops and computers. Disconnect with the world, and connect with al-'Afuww!

12. If you find yourself feeling sleepy, vary your acts of worship. Alternate between qiyaam, heartfelt dua'a, reading the Qur'an. Do not spend the night listening to lectures or recitations. Or do it only for a short while when you feel the sleep coming on!
Sumber gambar
13. Patience is the Key: The last 10 days might be tiring. You might still have work or school. This is the time to bear all that hardship, and keep firm sabr. Think how Allah has blessed you with this tremendous opportunity that might NEVER come again in your life again. If you knew for sure that this was your last Ramadan , if you knew certainly that Jannah was up for grabs, wouldn't you sprint for it no matter what it takes?

14. This is most important: Keep husn adh-dhann bi Allah (good expectations from Allah). When you ask, remember you are asking the Most Generous King. If you hope for the best, He will give you the best. Don't hold back. Trust in Him, pour out your heart in front of Him, and let no doubt, no barrier, no evil thoughts keep you away from ar-
Rahman, ar-Raheem!

Allahumma ballighna layl atal qadr.

Powerful Tips for the Last 10 Nights - by Sheikh Tawfique Chowdhury 


Aku harap entri ni bermanfaat kepada kita semua. Semoga Allah menerima amalan kita di bulan ramadhan ni serta diberi keberkatan dalam hidup kita. Selamat menunaikan ibadah puasa dengan sebaik-baiknya. Assalamualikum.


27 ulasan:

  1. kenape half malay half engish?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ermmmm...bukan saya dah explain ke kat atas ni kenapa.....ermmmm...malas la nak translate yg bahagian tips tu, nanti x berapa sampai mesej dia. lagipun saya malas sikit time puasa2 ni.....nanti nak translate makan masa yg lama pulak.

      Padam
  2. noted! tq for sharing bro ley :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. welcome...semoga kita ditemukan dgn malam lailatul qadr

      Padam
  3. Terima kasih di atas tips yg berguna.
    Semoga kita mampu mengamalkannya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama2..Semoga kita ditemukan dgn malam lailatul qadr di bulan ramadhan ni...harap tips ni dpt diamalkan, kalau x semua pun sebahagian pun ok jugak.

      Padam
  4. Balasan
    1. Thanks...semoga diberi peluang bertemu dgn malam lailatul qadr

      Padam
  5. Thanks untuk tips tu ye..
    saya pun ada buat entri pasal ni, tp malam nnt baru post.hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2...oh ada buat entri pasal ni jugak ke.....bagus la share benda2 bermanfaat mcm ni. semoga kita diberi peluang bertemu dgn malam lailatul qadr dan diampunkan dosa kita yg telah lalu.

      Padam
  6. serius gua meremang bulu roma baca tips ni, semoga kita semua berjaya dpt kemanisan malam lailatul qadr.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. erkkk....sebab apa lu boleh meremang bulu roma pulak ni? x seram mana pun entri ni....ohh...tp kalau lu meremang bulu roma sebab bermuhasabah diri time baca tips ni, bagus la....semoga kita dpt bertemu dgn malam lailatul qadr ni...

      Padam
  7. Nice sharing. May Allah reward us with Lailatul Qadr.In shaa Allah.:)

    BalasPadam
  8. Nice tips!
    Hmm kena doa lebih ni.
    Setakat ni nasib baik tak jumpa lagi orang yang update status pasal done terawih etc.
    Tahun lepas ada, tapi tahun ni Alhamdulillah takde. :DD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks...semoga memberi manfaat pada masa akan dtg.

      Padam
  9. nice tips... smoga kita dapat jumpa malam lailatul qadar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyaallah Moga dipertemukan dgn mlm lailatul qadr pd masa akan dtg.

      Padam
  10. Balasan
    1. Insyaallah. Semoga dipertemukan dgn mlm lailatul qadr pd masa akan dtg.

      Padam
  11. Beruntunglah kepada mereka yang mendapat malam lailatur qadar tu. Semoga bermanafaat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu..banyak kelebihan jika bertemu mlm lailatul qadr. Semoga dipertemukan dgn mlm lailatul qadr pd masa akan dtg.

      Padam
  12. bermanfaat . in shaa Allah . selamat hari raya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyallah...moga bermanfaat dan dipertemukan dgn mlm lailatul qadr pd masa akan dtg. Selamat hari raya jugak....maaf zahir batin :)

      Padam
  13. aku pon agak lama tak dapat nak berblog. sebulan rasanya aku menyepi.
    terima kaseh sharing entry ni bro. moga2 ada peluang lagi tahun depan
    kita bertemu Ramadhan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks...tu la time puasa dgn raya ni agak slow la aku nak berblog...insyaallah semoga dipertemukan dgn mlm lailatul qadr pd masa akan datang.

      Padam
    2. mcm2 kekangan. tu yg x dpt nk blogging sgt. tu lah moga2 dipnjgkn umur lagi kita bertemu Ramadhan tahun depan.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...