Tak best pun jadi dropship

Salam guys,

Kali ni aku nak cerita pasal bisnes. Wuhuuu.. Come on guys semangat sikit. Aku nak cerita pasal bisnes ni Sure best punya... Haha..

Ramai dah sekarang orang reti berbisnes aku tengok. Student2 pun dah ramai aku tengok berjaya jadi usahawan muda. Tak macam aku zaman study dulu. Tak reti pun nak buat duit sendiri. Kerja aku enjoy je masa student life dulu. Takde pun pikir gila2 pasal masa depan. Follow the flow je.. Hebat gak la budak2 zaman sekarang ni.


Tapi yang lagi hebatnya budak2 baru masuk sekolah menengah dah ada jugak start berbisnes. Serius talk beb. Tajuk dah pasal dropship kan.. Ni nak citer pasal dropship  la ni.. Awal tahun ni aku ada la join beberapa dropship. Saja la cari duit lebih walaupun aku bukan dalam keadaan desperate sangat nak pakai duit.

Tapi disebabkan macam azam tahun baru kot agaknya.. Aku plan untuk dapatkan RM 100 sebulan. Seratus sebulan sebenarnya sikit je. Kalau aku buat grabcar dah confirm boleh punya. Tapi sebab aku memang dah full time kerja, aku plan la buat dropship je. So, takde la banyak sangat masa aku nak kena guna kalau buat dropship je.

Target RM100 sebulan tu pun just nak make sure aku akan buat apa yang aku plan je. Kalau letak tinggi2 nanti, takut sampai sekarang aku tak start2 buat dropship pulak..
Yang penting pada aku istiqamah atau konsisten.


Haa... berbalik kepada cerita join dropship tadi. Aku memang saja cari banyak supplier yang ada open dropship, so lebih banyak produk nak dimarketkan dan lebih banyak stok yang available. Tak sangka pulak aku ada jugak dalam group dropship tu umur 16, 17, 14. Aku macam... "Wow... serius la? Korang esok sekolah kot... PT3 pun ada yang belum amik dah duk pikir pasal bisnes.. Gelabah apa weh....." Tapi bagus sebenarnya diorang ni. Kecik2 dah ada awareness yang tinggi pasal bisnes.

Apa benda la aku merepek ni.
Isi untuk tajuk pun aku tak start cerita lagi.


Ni yang aku nak cerita sebenarnya ni.
Orang cakap join dropship ni boleh buat duit.
Tapi kan...

Aku rasa...

Join dropship ni boleh buat kau marah je sebenarnya. Haha...

Aku tak pasti la supplier2 yang open dropship ni serius ke tak sebenarnya. Kebanyakan servis supplier sangat la teruk.


Sebab - sebab dropship jadi tak best

1. Lambat Respon.

Flow sales dropship macam ni. Customer tanya aku colour yang dia nak ada tak, Then, aku pulak kena tanya supplier colour tu available tak, then supplier balas kat aku, lepas tu barulah aku boleh balas kat customer.

Cuba bayangkan supplier lambat balas message kau.
So, kau pun akan lambat balas kepada customer
Hasilnya, customer tak interested untuk beli lagi sebab dapat jawapan setelah 12 jam.
So, hilanglah minat seorang customer untuk beli barang online lagi.
Maka, rosaklah market jual beli online . Jadi, tak pelik kenapa ada customer yang dah tak start tak suka beli barang secara online disebabkan servis yang teruk macam ni.

2) Tak jujur sepenuhnya.

Kau tanya kalau bayar hari ni akan pos hari ni ke?
Supplier mengiyakan dengan jawab benda yang sama " bayar hari ni pos hari ni"
Tapi hakikatnya, pos buat hari esoknya.
Masalahnya, kau dah cakap kat customer akan pos hari ni.
Tak ke rasa macam bangang je kau dah terbohong customer disebabkan kau pun kena bohong dengan supplier.
Bila tanya pasal slip tracking no poslaju kenapa letak tarikh esoknya, boleh pulak supplier cakap tersilap tulis tarikh. Tapi cek dalam sistem memang diorang start pos esoknya pun.
Tak faham aku kenapa masih nak bohong sedangkan benda yang dia buat tu dah terang2 suspicious.

Servis delivery yang teruk ni pun sama akan membuatkan customer kecewa dan start tak suka beli barang secara online. So, market jual beli online akan makin teruk sekali lagi.


3) Tak dapat tengok barang depan mata

Benda tak ada depan mata memang susah sikit nak jual dan explain kat customer. Bila jawab ala kadar je customer pun tak berapa interested nak beli. So, terpaksa explain apa yang kita tahu je.
Nak explain lebih2 kena la tanya supplier dulu yang lambat gila nak balas tu.

Yang ni takde masalah dengan market jual beli online. Just benda ni tak berapa best bila jadi seorang dropship. Kalau stok ada depan mata lagi puas sebab boleh terangkan secara detail kat customer.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haa. cukup la tiga tu je yang aku nak cerita pasal tak bestnya bila jadi dropship. Join dropship still satu benda yang bagus bila korang baru nak start buat bisnes. At least nampak sikit flow dunia bisnes macam mana. Cuma kalau dapat supplier yang tiptop memang sangat2 best buat dropship.

So, kesimpulannya....disebabkan 3 perkara tak best yang berlaku kat atas ni, aku rasa aku perlu start jadi supplier untuk betulkan masalah yang berlaku sekrang ni supaya dunia ini lebih aman. Hahaha...

Thanks for reading guys. :)

"Aku pun dulu tak kisah pasal takaful atau insurans"

Salam.

Hari tu aku ada tengok video2 kat youtube. Ada la satu video ni menarik pulak aku tengok. Cerita pasal bekas akauntan buat keputusan besar untuk berhenti kerja kerana mahu bekerja sendiri?
Ok, kerja apa yang gempak sangat tu sampai dia nak berhenti kerja tu? Hebat planning dia...

Kerja dia tu ada kat dalam video ni. Tapi kalau malas tengok atau quota internet sikit, baca je la kat bawah ni aku bagitahu.



Orang2 yang kat dalam video tu semua aku tak kenal pun. Cuma rasa kelakar pulak tengok video dia. Haha.. Dia cerita pasal seorang pekerja akaun yang berhenti kerja untuk jadi agent takaful/insurans sebab kerja tersebut lebih fleksibel.

Aku rasa minat nak tengok pun sebab memang aku buat akaun. Kadang2 ada juga kerja sampai malam. Dalam video ni pun mamat tu kerja jadi akauntan dan ada mention kerja sampai malam.  Member aku pulak ada yang memang jadi agent takaful/insurans ni. So, macam boleh relate sikit dengan life aku la. Tu yang tiba2 nak tengok video ni tu.

Tapi takde la sampai terinspirasi nak jadi agent takaful/insurans ni. Kalau aku berhenti kerja akauntan pun, maybe aku nak try buat benda2 yang related dengan IT kot. Maybe belajar programming gila2 sampai boleh buat sistem sendiri.

Btw, layan jugak tengok video ni kalau bosan. Nampak usaha gigih dia nak buat video. Ada jalan cerita. Cuma lakonan tu kurang la hebatnya sebab diorang memang bukan pelakon. Tapi, still menarik untuk ditonton.

Oleh kerana aku dah rembat video dia, so aku promote je la agent ni. Haha..Siapa2 yang rasa nak ambil takaful tu boleh la try contact mamat ni.

Norman Mansor 0173292326

Aku tak kenal pun dia. Saja je promote. Yang aku kenal member aku ada la... Kalau korang nak amik takaful dengan member aku, barulah contact aku.
Dulu masa belajar yang aku tahu insurans tu haram, tapi takaful dibolehkan. Ada beza sikit antara takaful dan insurans. Malas nak cerita, kena buat post lain baru boleh cerita.

Ok guys layan la video tu. Best kot... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...